Květen 2

4. – 6. dubna 2014 se v Praze konal již 8. ročník mezinárodní výstavy patchworku. Na akci jsem nemohla chybět!!:-)

Slovo Patchwork, pochází z anglického patch = záplata a work = práce. Zjednodušeně se dá říci, že patchwork = sešito ze záplat. S touto technikou se pravděpodobně kdysi začalo již v Číně a to někdy kolem 8. – 9. století. Největší boom zažil patchwork u amerických osadníků, kdy byl znouzectností – tehdy měly ženy tendence, využít každý kousek látky, který měly k dispozici a nic nevyhazovat. V současné době se nejvíce této technice věnují Američanky, ale obliba vzrůstá i na starém kontinentě. Šití je opět IN, byť jako koníček. Věnovat se patchworku v dnešní době není nic levného. Většina patchworkářek šije z amerických látek (jejich výhoda je malá srážlivost a údajně úžasně sedí, oproti českým bavlnám jsou kvalitnější). Šije se převážně z bavlněných látek.

Pojem quilting, znamená prošívání. Patchworkové deky se zpravidla důkladně prošívají – ať rovně, nebo tzv. volně (tj. různé vzory vznikají volným pohybem látky pod patkou stroje – nevyužívá se podávání pomocí zoubků). Prošívat můžete také ručně, stejně jako sešívat jednotlivé dílky.

Výstava byla zajímavá především v tom, že jste na ní mohli vidět díla nejen českých autorek, ale i těch zahraničních. Krom možnosti shlédnout um žen z celého světa bylo možné na výstavě absolvovat některý z kurzů, případně si prohlédnout různé druhy šicích strojů a nakoupit látky od prodejců, kteří na výstavě měli stánek. Odkazy na některé eshopy jsem vložila sem – odkaz.

Současně s výstavou Prague Patchwork Meeting 2014 běžela i výstava v Praze – Dubči. Týkala se nejen patchworku, ale i další kreativní tvorby. Údajně se dá stihnout návštěva obou výstav v jeden den popř. za víkend. Já o výstavě nevěděla, ale pokud se do Prahy vydám i příští rok, možná tento maraton zkusím:-)

K Wellnes hotelu STEP v Praze Libni bylo možné dostat se pohodlně z vlakového nádraží Praha – Libeň. Už při příchodu k hotelu jsem byla překvapená kreativitou návštěvnic výstavy. Spousta z nich měla zajímavé kabelky, nebo patchworkové sukně – byla jsem nadšená. I když… sama jsem do skupiny návštěvníků moc nezapadala – přijela jsem z praktických důvodů s batohem:-)

 

Patchworkový batůžek jedné z návštěvnic se mi moc líbil, ale z tašky druhé návštěvnice při jejímž šití byly využity staré jeansy jsem byla nadšená!

Nahoře – zajímavý vzor i barva kabelky. Dole – zcela jednoduchá taška se vzorem log cabin, šaty ozdobené patchworkovými domečky se mi moc líbily!

V hotelu jsme chvíli čekali u poklade na vstupenky – cena trochu nepříjemná, ale částečně i pochopitelná 150 Kč. U kasy jsme dostaly plánek a mohly vyrazit do Haly 5. Chvíli nám dalo práci se vyznat v plánku, během projití všech hal a následného návratu to ale už nebyl vůbec žádný problém. Hala 5 byla menší hala ve které se nacházely zahraniční quilty a Projekt Uzbekistán.

 

Úžasné zpracování zbytků.

Z mého pohledu byla nejúžasnější díla v hale č. 1. Miluji tradiční patchwork. Fascinovalo mě využití zbytků i důkladné prošití různých děl. U jiných propracovanost díla, která byla znatelná z blízka, z dálky naopak celý obraz neuvěřitelně vynikal.

Neuvěřitelné dílo, ušité díky aplikacím rostlin. Byla jsem jím naprosto fascinována. Něco podobného kdybych tak někdy uměla!

 

Klasika – tzv. ananas. Není to nádhera?

Jednoduchý vzor – neuvěřitelné provedení!

Fascinující optický trik.

Češky umí:

 

A tady sama usměvavá autorka.

Z mého pohledu nejúžasnější díla s neuvěřitelným důrazem na detail. Muselo to být velmi pracné:

 

 Nepřijde vám to jako patchwork? Tak mrkněte na detail:

Že se jedná jen o podivný shluk kostiček? Podívejte se z dálky:

Patchwork je o fantazii:

Milujete přírodu? Můžete ji mít doma – patchworkovou:

A detail:

Neuvěřitelné dílo o kterém jsem si z dálky myslela, že se jedná o obraz na plátně:

 

detail

Nebudu vás proto zatěžovat zbytečnými výlevy. Pokochejte se ve fotogalerii na picase odkaz zde, kde je výstava důkladně zdokumentovaná. Co na to říkáte?

Domů jsem odjížděla plna dojmů nejen z výstavy, ale i ze spousty milých lidí, kteří zde byli – dle fotografií to vypadá, že zde nikdo nebyl, opak je ale pravdou. Ochota lidí se vám uhnout když fotíte, možnost konzultovat, jak se co vyrábí či šije. Setkání s prodejci, které dosud znám jen z eshopu… to vše se mi moc líbilo. Krom dojmů jsem si vezla i batoh s nakoupenými látkami. Kéž by mé konto bylo bezedné a mohla jsem si všechnu tu krásu dovolit!

No, každopádně se mám stále co učit!:-D