veber.mablog.eu Veber bloguje dál

Dovolená jednou stopou – díl 8.

Leden 12

Jako skoro každý den se nám nechce vstávat, jako již tradičně. Čeká nás však dost dlouhá cesta k Baltu. Naším cílem je městečko Leba, respektive Slowinský národní park, konkrétně pohyblivé duny.

Pokračovat ve čtení tohoto článku »

Dovolená jednou stopou – díl 7.

Leden 11

Měníme plán a přehazujeme program následujících dvou dnů. Důvod je prostý, na dnešek hlásí možný déšť – jak se později ukáže, na předpověď se nedalo příliš spolehnout. Očekávám tedy deštivé počasí a nejedeme příliš daleko i proto se oblékám do motooblečení (že to byla chyba si uvědomím za pár hodin).

Namířeno máme do města rozkládajícího se na pravém břehu Nogatu. V roce 1309 sem bylo z Benátek přeneseno sídlo velmistra řádu a Malbork, kam jedeme, se tak stal hlavním městem křižáckého státu. Namířeno máme na zdejší stejnojmenný hrad, který byl rezidencí králů během jejich pobytu v Prusku. Poté, co byl Prusy zabrán, byl částečně rozebrán a cihly byly použity na jiné stavby. V roce 1817 se hrad dočkal romantické přestavby. Historie hradu zároveň ilustruje etapy rozvoje konzervátorského myšlení v 19. století. Během bojů v roce 1945 byla zničena nejstarší část města, kterou nahradily obytné bloky.

Pokračovat ve čtení tohoto článku »