veber.mablog.eu Veber bloguje dál

Sqělý článek !:-D

Listopad 23

Jsou věci, které člověka, rozsekají:-D Pokračovat ve čtení tohoto článku »

Tajemství pohlaví 3

Listopad 8

Tak a máme tu poslední díl minisérie a zároveň poslední díl dokumentu. Závěrečná část se zabývala tématem, které jsme tu už také probírali. Takže k věci:-) Poslední díl se věnoval tématu

LÁSKA

Byly vybrány 4 páry: První pár měl těsně před svatbou (během pořadu se vzali), druhý pár se rozcházel, třetí pár spolu už 70 let šťastně žije a čtvrtý pár se podobá tomu druhému, ale dosud se nezačali rozvádět. Dalo by se tedy říci, že každý z párů je v jiném stadiu lásky.
Jak víme i z průzkumů dělaných u nás, tak v podstatě každé druhé manželství končí rozvodem (polovina manželství nevydrží). Nejčastější příčinou rozvodů je nevěra na druhém místě jsou potom hádky.
Podle manželů kteří spolu žijí již 70 let je příčinou rozvodů to, že mladí lidé hledají naprostou dokonalost. Přitom si podle nich lze utvořit vlastní nebe na zemi:-).

Věnujme se momentálně jednomu z párů. Proč jim to neklape? Sice překonali krizi a nerozvedli se, přesto se necítí být spolu šťastní. Co je příčinou toho všeho? 7 let po svatbě potkal manžel jinou ženu, šlo čistě o fyzický vztah. Podle něj se díky tomu odpoutával od domácí fádnosti. Poté co se to jeho žena dozvěděla tak se cítila být šokována prootže se domnívala, že žijí ve šťastném manželství. Přesto, že jí byl manžel nevěrný opakovaně jsou stále spolu již 34 let. Problém je ale v tom, že se necítí šťastní.

Druhý z páru mladých lidí kteří mají problém je podstatně mladší. Žijí spolu již 14 let, poté co žena zjistla nevěru okamžitě partnera vyhodila z domu přestože spolu mají 3 děti. Ona si přijde okalamná a má strach z toho, že by to časem bylo ještě horší. On tvrdí, že ji miluje (Nezlobte se na mě, že do toho takhle vstupuji, ale nepřijde vám zvláštní, že muži podvádějí ženy které milují?). Ona nechce ztratit možnost s ním mluvit protože ho má stále ráda, je však logické, že se bojí dalších případných nevěr.

PROČ TO NĚKOMU KLAPE A NĚKOMU NE?

Vědci se rozhodli tomu příjít na kloub. Vytvořili 6 fotografií na kterých byl postupně zhoršující nebo zlepšující se obličej párů. Koho si vyberou? Šťastnější dvojice si vybraly o něco hezčí fotografie, protože se vzájemně vidí hezčí. Páry jejichž vztah příliš neklape si vybraly spíše horší fotografie. I u tohoto testu se však našly vyjímky. Z toho prakticky vyplývá to co už všichni víme – čím je člověk zamilovanější, tím více si partnera idealizuje.
Co způsobuje pocity sounáležitosti? Naše páry byly vztay do tomografu kde jim byla promítnuta fotka jejich partnera. Při pohledu na fotografii se v mozku spustí část (bavíme se o zamilovaných párech), která je zodpovědná za odměny (jako byste psovi ukázali kost, kterou mu za chvíli hodíte). Naopak části mozku, které jsou zodpovědné za morálku či důvěryhodnost jsou potlačeny. Přísloví říkající že LÁSKA JE SLEPÁ má v tomto případě naprostou pravdu, protože kritické myšlení přestává v těchto chvílích fungovat. Láska takto účinkuje jen 2 nebo 3 roky (což zřejmě vysvětluje to, proč se páry rozchází po, podle nás, dlouhé době kdy už by mělo teoreticky být všechno v pořádku).

Lze určit vývoj vztahu podle fotografie?
Vědec, který tuto teorii vyvinul si půjčil od párů zhruba 30 let staré fotografie. Podle něj lze podle jejich úsměvu a tudíž i přístupu k životu z fotografie vyčíst jak se bude vyvíjet jejich vztah. Pokud je úsměv srdečnější a vroucnější tak tím více budete spokojení s partnerem, se svým manželstvím a se svým životem. Jak se tedy pozná upřímný úsměv? Koutky úst jsou zvednuté, pod očima se vytvoří mlaé váčky v případě neupřímného úsměvu se s očima nic neděje.
Překvapilo mě, že když se dali fotografie odborníkovi tak dovedl z fotografií číst jako z otevřené knihy aniž by o těch lidech cokoliv předem věděl. Pokud jste prožili hodně stresu v dětství, tak se to projeví i v budoucnu.
(Musím se přiznat, že po skončení pořadu jsem vytáhla svatební album svých rodičů a začala zkoumat jejich svatební fotografii:-D)

Další z úkolů bylo plnění úkolů pod tlakem aby se zjistilo, jak působí stres. Před plněním úkolů byla měřena párům hladina kortizolu v krvi. Jedním z úkolů bylo vyřešit aritmetický úkol. Projeví se u testovaný stresy z dětství? Nebo naopak prožité stresy pomohou nyní lépe zvládnout stresovou situaci? Díky prožitému stresu se páry s problémy více sblížily. Muži měli vyšší hladinu kortizolu než ženy přestože to navenek třeba nebylo tak znát. Ženy se se stresem rychleji vyrovnaly, ale objevují se samozřejmě vyjímky. Díky měření kortizolu se ženy více dozvěděly o svých partnerech, což byl další z kroků k chápání partnera.

Informace, kterou zřejmě všichni víme, ale málo kdo si to uvědomuje: NA VZTAHU SE MUSÍ TVRDĚ PRACOVAT!

Co pomáhá lásku udřžet a co ji naopak ohrožuje?
Ohrožující faktory:
1) Odtažení
2) Stupňování – negace, negace, negace
3) Negativní interpretace (věty typu: "Nikdy jsi mě nemiloval" apod.)
4) Napadání
Důležité je naučit se mluvit o konfliktech tak, aby to neohrozilo vztah (neobviňovat ze všeho druhého apod.)
Pokud máme problémy s komunikací, tak si naplánovat jeden den v týdnu, kdy budeme mluvit o problémech a věcech co nás trápí. Domluvit se na tomto dni a v jiné dny tyto věci nevytahovat. Důležitý je kontakt – když probíráme problémy, držte se vzájemně třeba za ruce, opravdu překvapivě hodně toto gesto pomáhá. Někam si společně vyražte nebo podnikněte něco společně (nemusí to být vůbec drahé, jde o to abyste něco dělali společně).

Je logické, že se ve vztahu objevují neshody, dalo by se říci, že konflikty ve vztahu jsou doslova nevyhnutelé. Důležité je však abychom je řešili nedestruktivním způsobem. Důležité je se bavit, chodit do společnosti, udržovat vzájemný kontakt – držet se – vhodný je například tanec (jedná se o tzv. Markmenovu metodu – snad jsem to nějak nespletla).
Důležitá je komunikace, říkat si co si lidé myslí, nebát se konfliktu, vyjadřovat se otevřeně.
Díky této metodě se vztah oněch dvou párů kterým to přestávalo klapat kvůli nevěře po 6ti týdnech výrazně zlepšily.

Většinou když člověk ztrácí to , co do té doby bral jako samozřejmost, tak si uvědomí, jak je to pro něj důležité.
Začátky jsou nádherné, ale okouzlení časem opadne, potom se ukáže, zda je vaše láska ta pravá a pokud si myslíte, že ano, tak je na čase začít pracovat na dobrém vztahu (manželství).