Srpen 20

1. – 3.8. 2013

Třináctý ročník tohoto festivalu znamenal velké stěhování. Z Benešova se vrátil zpět k řece Sázavě, tentokrát do Světlé nad Sázavou. Zámecký park jakožto dějiště festivalu byl z mého pohledu vybrán skvěle. Ačkoliv bylo velké horko, díky stromům a trávě bylo na fesťáku skvěle. Jak by to však vypadalo, kdyby lilo, si netroufnu odhadnout. Dle pořadatelů by se festival na několik příštích let stěhovat znovu nemusel. Necháme se tedy překvapit, zda bude možné se s dalšími nadšenci sejít na stejném místě i příští rok.

Bohužel se mi nepodařilo přesvědčit kamarádky aby šly na festival též. Argument, že je to drahé mi přišel směšný (v předprodeji bylo možné lístek zakoupit téměř za cenu jednoho koncertu, na místě stál lístek 1000 Kč, tak si obrázek udělejte sami). Navíc pořadatelé přišli se zajímavou akcí na poslední chvíli bylo možné vstupenky zakoupit formou 2+1 zdarma v předprodeji.

Přiznávám, že na takto velkém festivalu jsem dosud nebyla a tak jsem nevěděla, co přesně očekávat. Spousta lidí má festivaly spojeno s alkoholem a drogami. Příjemným překvapením tak bylo chování účastníků, kdy nikdo neničil zeleň a většina lidí vzorně odnášela odpadky do přistavených kontejnerů. Pro někoho byla možná nepříjemná cena piva – 35,- za desítku Gambrinusu nebo ochucené pivo. Na druhou stranu vše bylo chlazené díky generátorům, které byly rozmístěny po parku a alespoň mně připadaly poměrně tiché.

Dle jednoho novinového článku z periodika 5+2 bylo na festivalu 25 tisíc návštěvníků (což se mi jakožto účastníku zdá neuvěřitelné, ale zřejmě jsme se nějak rovnoměrně rozprostřeli po parku, či co:-D), 130 účinkujících a z toho 26 zahraničních kapel, 5 pódií a 900 aut na parkovištích.

Fotoaparát jsem s sebou nebrala, přestože by rozhodně fotit šlo, ale nechtělo se mi o něj celý den pečovat a také se s ním vláčet, což je doufám pochopitelné. Ráda bych vám teď představila některé kapely, jejichž produkce jsem se zúčastnila. Třeba vás zaujmou.

Program převzat z informuji.cz

Čtvrtek 1.8. 2013 – Den první

Na festival jsem vyrážela „až“ před 15 hodinou (první kapela hrála od 13:00).

15:10 – 16:00 Madam Butterfly

Trochu zklamání. Nejsem skalní fanynka, ale na internetu se mi vcelku líbily texty písní. Bohužel, zpěvačka neumí moc komunikovat s publikem, což vystoupení dost ubralo šťávu. Je chyba, když neumíte nějak smysluplně využít mezeru mezi písněmi. Hlášky typu „Bubeník říkal, že mám něco říkat, ale já nevím co.“ mi připadají hloupé. Na druhou stranu jsou členové kapely mladí, takže pevně věřím, že se ještě vypracují. V jejich neprospěch hrál také čas ve kterém vystupovali  ve třicetistupňovém vedru je těžké přimět povalující se publikum k větším odezvám.

16:25 – 17:10 Gasmac Gilmore (AT)

 O této kapele z Vídně jsem do festivalu neslyšela a byla pro mě velkým překvapením. Spojení rocku, punku, folklóru a world music mi připadalo velmi zajímavé. Navíc to kluci uměli na pódiu parádně rozjet a udělat super show. Navzdory horkému počasí se jim povedlo roztančit u pódia některé fanoušky, což je velké plus. Komunikovali s publikem a tázali se, jak se řekne vedro v našem jazyce. Pobavila hláška týpka za mnou, který zařval „Hic jak prase!“, což nejen mě rozesmálo. Nakonec si však vybrali jednodušší „horko“. V závěru koncertu však přiznali, že se jim slovíčko vykouřilo z hlavy. Kapela má smysl pro humor a je skutečně zábavná.

19:00 – 20:00 Polemic (SK)

Kapelu ze Slovenska asi netřeba příliš představovat, přestože já ostuda je příliš neznám, jsou dost populární. Soudím tak alespoň podle davu lidí, kteří si je přišli poslechnout.

 19:45 – 20:30 Voilá

Ačkoliv nejsem příznivcem šansonů, tak tohle se mi moc líbilo. Naživo a když je nálada, tak to má neuvěřitelný náboj. Zpěvačka to umí neuvěřitelně rozbalit. Z publika se ozývalo nadšené jásání a potlesk. Mé srdce plesalo. Navíc mi vyhovovalo, že vystoupení bylo na komornějším pódiu (resp. ve stanu) a bylo zde méně lidí. Skvělá atmosféra, vřele doporučuji!

20:50 – 21:45 Vladimír Mišík & ČDG

Pořád jsem zvažovala, zda jít na UDG, nebo na Vladimíra Mišíka. Trochu se mi to krylo. Nakonec po chvilce na UDG zvítězil pan Mišík. Po těch šansonech mi UDG nějak neseděli. Zájem o něj byl dosti velký, ale podařilo se mi vybojovat si docela dobrou pozici. Ladění nástrojů trvalo trochu déle, protože z dalšího pódia byla slyšet docela dost muzika a tak hudebníci skoro neslyšeli vlastní nástroje. Nechyběl hit „Stříhali dohola malýho chlapečka“ ani má oblíbená „Variace na renesanční téma“.

22:05 – 22:50 Lucia Šoralová

 Visací zámek znám a nejsem tím nejskalnějším fanouškem a tak jsem se rozhodla zůstat na místě a nechat se překvapit dalším interpretem. Byla jím Lucia Šoralová, neuvěřitelně zajímavá zpěvačka, která si ráda s publikem povídá a vypráví jak písničky vznikly. Moc se mi líbila její bezprostřednost. A protože kvůli ladění nástrojů docházelo ke skluzu ohledně programu, byla zpěvačka rozladěná tím, že musí ubrat na povídání. Moc sympatická projekce. Možná mohlo být více posluchačů, ale na druhou stranu, všichni co přišli byli spokojení. Část hudebníků byla stejná jako u Voilá.

 

23:30 – 00:30 Wohnout

 Musím něco říkat o téhle kapele? Nemusím!:-D Chyběl mi můj oblíbený „Vrátnej“. Ale díky rozlučkovému „Svazu českých bohémů“ (kterou se v poslední době Wohnouti loučí na všech svých koncertech) prominuto. Ta písnička s mi prostě líbí. A atmosféra na ploše před pódiem neuvěřitelná. Všichni skákali, zpívali, mávali – prostě super. Ostatně, atmosféra koncertu je něco, co za plotem a ni z rádia moc nenasajete. No a nechyběli další hity, jako třeba Pepíčci, nebo Sej konopí. Takže spokojenost velká.

00:10 – 00:50 Bůhví (vítěz šance Muzikus)

 Díky problémům s laděním nástrojů se na tomto „pódiu“ koncerty o dost posunuly a tak vystoupení kapely Bůhví končilo zhruba o půl hodiny déle než je uvedeno výše a než bylo uvedeno v programu. Lidí značně ubylo a kapelu jsem vůbec neznala. Nechtělo se mi ale ještě jít do postele a tak jsem se rozhodla dát jim šanci. Hudba docela příjemná i když chvílemi mi vtípky připadaly trochu křečovité a moc prvoplánové.  Tohle se dá ale jistě vylepšit. Jinak to bylo moc příjemné vystoupení, které skončilo pomalejší muzikou. Takže krev v žilách se mi uklidnila a následně se dobře spalo:-D

A jak první den vypadal očima jiných lze omrknout na youtube. Je zvláštní, kolik známých můžete potkat ze všech koutů republiky na jedné akci:-)