Červen 29

6. října došlo na celé planetě k výpadku který trval dvě minuty a sedmnáct sekund. Celý svět zahlédl…. budoucnost.

Tento americký seriál měl původně prý nahradit Ztracené (Lost) a i když má velký potenciál, u publika neuspěl a tak mohli diváci vidět jen jednu jeho sérii. Tedy 22 epizod po 45 minutách. Přesto stojí za pozornost, alespoň mě ke sledování strhl. Už jeho první epizoda mě nadchla.

Vy tento seriál můžete sledovat po názvem „Záblesk budoucnosti“ od 4.7. na Prima Cool od 20:15 hod.

FlashForward byl natočen na motivy stejnojmenného románu Roberta J. Sawyer a byl publikován v roce 2000. Seriál se dostal na televizní obrazovky v roce 2009. Bohužel ve změti kvalitních seriálů, které se v posledních několika letech vyrojily neuspěl a pokračování se nedočkal. Velký investiční projekt tak zřejmě nevyšel.

Poslední informace z léta však naznačuje, že by se seriál mohl dočkat svého vzkříšení. Fanoušci se prý bouří. Tak uvidíme.

A o čem seriál je?

Představte si, že v jeden okamžik upadne celý svět na určitou dobu do bezvědomí. Jenže to není klasické bezvědomí, každý díky tomu nahlédne do své budoucnosti. Vidí to, co se stane za 6 měsíců.

Agent Benford ve své vizi viděl, jak pracuje na projektu Mozaika, který souvisel s upadnutím do bezvědomí, které se začne všeobecně nazývat výpadek. Společně se svými kolegy tak začnou na případu pracovat. Brzy se ukáže, že přeci jen byl na světě někdo, kdo byl během výpadku vzhůru. A vyšetřování tak nabírá na obrátkách.

Mezitím máme šanci poznat blíže další postavy, které zahlédly svou budoucnost. Co když jste viděli, jak vás někdo vraždí? Co když jste viděli svou životní lásku? A co když jste neviděli nic? Lze budoucnost změnit?

O tom všem je seriál FlashForward – vzpomínka na budoucnost.

 

Zdroj obrázku cool.iprima.cz

Hlavní postavou je bezesporu agent FBI Mark Benford (Joseph Finnes), který má svého kostlivce ve skříni. Bohužel se ve svém záblesku věnoval nejen své práci, ale právě i onomu kostlivci. Na jednu stranu si přeje aby se to co viděl stalo, protože celé jeho vyšetřování se točí právě kolem vizí ostatních lidí. Na stranu druhou si přeje, aby se vize nenaplnily, protože se mu nelíbí to, co viděla jeho žena Olivia. A jsme u další postavy. Olivia Bendordová (Sonya Walger – znáte ji z výše zmiňovaných Lost, kde hrála Penny) je Markova žena, pracuje jako lékařka v nemocnici. A ve svém záblesku byla s jiným mužem, což ji děsí, protože Marka miluje. Na druhou stranu má jejich manželství drobné trhliny a záblesk není to, co by je zacelilo.

Markův kolega Demetri Noah (John Cho) žádnou vizi neměl. Bojí se proto, že by měl do půl roku zemřít. A tak se snaží, aby se to nesplnilo. Má šanci bojovat proti osudu?

Doktor Bryce Valery (Zachary Kington), Oliviin spolupracovník našel ve výpadku naději na lepší budoucnost.

Aaron Stark (Brian F. O´Byrne) oplakal svou dceru Tracy, kterou zavraždili v Afgánistánu. Jak si má vysvětlit to, že ji ve svém záblesku viděl?

Agentka Janis Hawk (Christine Woods) měla také velmi zajímavou vizi. Byla na těhotná a na ultrazvuku. Jenže nemá ani přítele.

Stan Wedeck (Courtney B. Vance) je ředitelem pobočky Los Angelské FBI. Bude jím i za 6 měsíců?

Lloyd Simcoe (Jack Davenport) je fyzikem a jeho autistický syn je v Oliviině péči. A náhodou se jedná i o muže, kterého viděla Olivia ve svém záblesku.

A dostáváme se k další velmi důležité postavě a je jím záhadný Simon Camposovi (Dominic Monaghan, jehož také moc dobře znáte ze Ztracených, kde ztvárnil roli feťáka Charlieho Pace ), partner Lloyda.

Zdroj obrázku cinemo.cz

Všichni mají nějaká svá tajemství, která postupně vyplouvají na povrch. Někteří si přejí, aby se jejich budoucnost vyplnila, jiní se proti ní naopak snaží bojovat. Mají šanci?

Hereckým výkonům nemám v podstatě co vytknout. Postavám jsem jsem to „žrala i s navijákem“. Možná bych zdůraznila jen to, že občas se hlavně Mark Benford chová poněkud nelogicky, na druhou stranu mít v hlavě všechno co má on – minulost, přítomnost, možnou budoucnost, zachovala bych se jinak? Zřejmě asi ne a proto scénáristům odpouštím.

Režisérské křeslo obsadilo šest lidí: David S. Goyer, Michael Rymer, Bobby Roth, Nick Gomez, Michael Nankin, John Polson. Z těch bych vyzdvihla hlavně předchozí tvorbu Nicka Gomeze, který se podílel na projektech jako je Dexter, Brotherhood, Dr. House nebo True Blood: Pravá krev.

O hudbu se postaral Ramin Djawadi, který má už nějakou tu seriálovou hudbu na triku. Skládal muziku například k seriálu Útěk z vězení a nyní se podílí na hudbě ve Hře o trůny. Rozhodně se nejednalo o šlápnutí vedle. Hudba dobře dokresluje děj a seriálu sedí.

Na začátku jsem naznačila, že financemi se na seriálu nešetřilo. Tvůrci zřejmě viděli potenciál a tak se nebáli do něj nalít peníze. Můžete se tak těšit na akční záběry, především z okamžiku výpadku, které nevypadají uměle.

Pilotní díl vás pěkně navnadí, ale po pár dalších dílech trvá, než se děj výrazně posune dál. Některým divákům by to mohlo vadit, mně ne. Tyto díly byly věnované hlavně postavám a jejich vykreslení přičemž k výrazným posunům děje nedocházelo. Přesto se příběh postupně posouval dále. Zhruba od poloviny série nabral seriál na obrátkách a poslední epizoda byla skvělým zakončením dobře rozjetého příběhu.

A ačkoliv se počítalo s tím, že seriál bude pokračovat další sezonou, po shlédnutí poslední epizody jsem nepocítila zklamání. Na jednu stranu to bude možná tím, že jsem věděla, že další díl už nebude, na druhou stranu, téměř vše se na závěr rozuzlilo. A přestože závěrečná epizoda přinesla další možné otázky a přepravila příběh na pokračování. Byla jsem spokojená.

Za sebe musím říci, že se mi seriál líbil. Na každou epizodu jsem se těšila a nezklamal mě. Dodám jen, že jsem ho viděla s českým dabingem, který nebyl vůbec špatný. Takže pokud máte rádi napětí, akci i romantiku, mohl by být FlashForward tím, co hledáte.

Za mě 80 %.

Pokud jsem vás nadchla, nezapomeňte si zapnout ve čtvrtek ve 20:15 Primu Cool, zde bude vysílán seriál se změněným názvem „Záblesk budoucnosti“.