Prosinec 24

Je možné, že vám ještě chybí nějaký dárek? Tak rychle ještě něco vyrobit, když v obchodech nic neobjevíte!

Pod stromkem může potěšit nějaký ten lahodný mok. Na internetu jistě najdete i řadu receptů, jak nějaký dobrý vyrobit sami. Do čeho jej ale nalít? Třeba do nějaké hezky nazdobené lahve.

Budte potřebovat:

  • lahev (já měla od vína)
  • lepidlo herkules
  • barvu na sklo
  • jakoukoliv jinou barvu
  • krakelovací lak (někdo říkal, že stačí opět herkules – nemám vyzkoušeno, zatím)
  • pěkný ubrousek (ideálně představující něco, co bude v lahvi)
  • pásku – třeba takovou, co jste nevypotřebovali na ochranu zásuvek při malování

Většina lahví má nějakou etiketu. Je třeba etiketu z lahve ostranit. Já jsem zvolila lahev od vína s držátkem, která se mi líbila. Etiketu jsem odstranila jednoduše tím, že jsem lahev dala do myčky na nádobí. Pokud myčku nemáte, musíte si pomoci kartáčkem, případně drátěnkou a vodou.

Lahev dobře odmastěte, aby na ni pěkně chytala barva.

Nyní si oblepte plochu, na kterou budete chtít dát „etiketu“ resp. nějaký obrázek.

Aby obrázek vyknikl, je dobré zvolit nějakou podkladovou barvu. Já zvolila černou barvu na sklo. Teoreticky, pokud budete později lakovat by šla použít i obyčejná barva popř. tempera. Plochu natřete barvou a nechte zaschnout.

Po zaschnutí jsem nanesla vrstvu krakelovacího laku. Údajně lze použít i lepidlo herkules – doporučuji vyzkoušet, pokud to funguje, ušetříte dost peněz. Krakelovací lak zanechává dojem popraskanosti. Nenechává se zaschnout a tak jsem hned nanesla i vrchni, v mém případě bílou, barvu.

Vrstva krekelovacího laku se pěkně leskne

Necháme pořádně zaschnout a nyní nám zbývá již jen dozdobení nějakým pěkným ubrouskem. Protože v mé lahvi měla být domácí višňovice, rozhodla jsem se pro ubrousek s podobným motivem. Zdobila jsem i lahev s jablky na jablkovici, případně lze metoda použít na pečený čaj, zavařeniny atp.

Takto vypadá lahev po zaschnutí

Po zaschnutí odstraňte pásku.

Zbývá nanést lepidlo – buď speciální, nebo již výše zmiňovaný herkules, který po zaschnutí zprůhlední. Na lepidlo přiložte ubrousek ze kterého odstraníte všechny spodní vrstvy. Pokud chcete obrázek více zafixovat, můžete lepidlo nanést i nahoru. Lepší než obrázek obstřihávat je jeho obtrhání.

A máme hotovo, stačí už naplnit.