Prosinec 1

Advent je odvozeno z latinského „adventus“, což znamená příchod. Advent tedy znamená čekání na příchod Ježíše Krista. Pro nekřesťany je advent spojen s přípravami na Vánoce, tedy především shánění dárků, pečení cukroví a smýčení obydlí.

Věnec je odjakživa symbolem vítězství. V případě adventu má věnec představovat hold tomu, kdo je očekáván. Světlo ze svící pak představuje přicházejícího Krista. Věnec může také sloužt k odpočítávání posledních 4 týdnů před Štědrým dnem. Kruhový věnec představuje Boží jednotu a věčnost, můžete však mít „věnec“ rovný, nebo prostě jen zapalovat 4 svíce. Nejtradičnější však bývá klasický věnec se 4 svícemi, různě nazdobený. A jeden takový si dnes společně vyrobíme.

Budete potřebovat:

  • korpus
  • drát na ovázaní (ideálně zelený, seženete snad v každém květinářství)
  • 4 svíčky
  • zápichy na svíčky
  • smrkové, ale ideálně jedlové (letos jsem je sehnala) větvičky – nemáte? Neváhejte a vyražte na procházku do lesa.
  • kleště
  • tavnou pistoli (není nutná)
  • věci na zdobení (skořice, oříšky, stuhy, papírové kytičky, sušený pomeranč apod.)

 

 

 

  

 

Začneme tím, že přiložíme část chvojí (naaranžujte si ho aby to dobře vypadalo) na korpus.

Následně větvičky přichytíme ke korpusu drátem. Na kraji uděláme uzlík a zatočíme – buď rukou, nebo pomocí kleští. Konec drátu nám může nepříjemně vykukovat ven a tak jej zastrčte dovnitř, pokud je dlouhý, můžete jej zapíchnout do korpusu.

Chvojí dobře přichytíme ke korpusu jednoduchým otáčením drátu po obvodu. Pozor, neobtáčejte drát až do konce chvojí!

 Vezmeme další část větviček a ty zastrčíme pod volný konec chvojí. Tím zamaskujeme silnější části větví, které by jinak udělaly věnec nevzhledným.

Pokračujeme do kola, dokud nemáme věnec celý zelený – obalený chvojím. Asi nějak takhle:

Nyní je na čase zvolit, na kterých místech chcete mít svíčky. Můžete dát svíčky do čela věnce, případně rozmístit klasicky jako já:

Zpíchněte svíčky a máte skoro hotovo!

Můžete věnec nechat tak jak to je, ale sami asi cítíte, že to není ono. Dozdobení nechám na vás. Já si pomohla několika skládanými kusudama květinami (googlete:-D).

Nemám ráda přeplácané věci a tak jsem se rozhodla vše doplnit jen skořicí, stuhou a třemi slepenými ořechy (zde jsem využila tavnou pistoli).

No a máme hotovo!:-)

Máte-li jetě energii a materiál, můžete obdobným způsobem vytvořit závěsný věnec na dveře.

Zítra si nezapomeňte zapálit první svíčku!:-)

(Více o adventních barvách i věnci se můžete dočíst třeba na wikipedii.)