Únor 11

venku mrzne…

Venku mrzne a i když svítí slunko, nevydrží tam většina z nás déle než dvě hodiny. Člověk jako by pomalu upadal do zimního spánku. Konečně mám ale pocit, že by mohly být Vánoce. Letos (vlastně loni) o nich nějak ten sníh prostě chyběl. Trávím tak dost času u různých projektů, čtu si, vyhledávám informace na internetu nebo koukám na filmy. A právě tenhle týden bude v televizi doslova žeň dobrých snímků. Nechte se mnou třeba inspirovat:-)

Sobota 11.2. 2012

Velký – 20:00, Prima Cool

Přáním 13letého chlapce je, aby se druhý den vzbudil jako dospělý. Když se probudí zjistí, že se mu přání vyplnilo. V životě každého kluka nastane chvíle, kdy si ze všeho nejvíc přeje být velký. Joshovi Baskinovi se jeho přání splní, ale možná ne tak jak si představoval. Vypadá sice na pětatřicet, ale uvnitř zůstal malým chlapcem. A to, jak se brzy ukáže, není žádný med. Polekaná matka jej nepozná a zavolá na něj policii, nemá co na sebe, nemá peníze. Naštěstí má kamaráda Billyho, který mu pomůže z nejhoršího. Josh se rozhodne, že bude pracovat. A kde jinde by se cítil lépe než mezi hračkami. Podaří se mu získat místo u hračkářské firmy MacMillan, zamiluje se do něj kolegyně Susan, ale přesto všechno by byl nejraději zase malým klukem. A protože je americký film Velký komedií určenou pro celou rodinu, třeba se mu to podaří. (oficiální text distributora)

V hlavní roli můj oblíbenec Tom Hanks

96 hodin – 22:30, ČT1

Speciálně vycvičený bývalý agent CIA, Brian Mills (Liam Neeson), není moc nadšený z toho, když mu dcera oznámí, že chce s kamarádkou odjet do Paříže. Nakonec však svolí, ale jen pokud bude dcera respektovat jeho tři podmínky. Jednou z podmínek je i to, že se dcera musí otci pravidelně hlásit. Protože tak dcera jednoho večera v pravidelný čas neučiní, volá Brian jí. Dcera telefon zvedne a odejde s ním do jiného pokoje. Během telefonátu oknem vidí únos své kamarádky a vše prozradí otci. Ten nelení tahat z dcery rychle informace, ale únosci se blíží a tak Brian slyší v telefonu výkřiky své dcery a následně varuje únosce, že pokud jeho holčičku nepustí, budou litovat. Únosce se bývalému agentovi vysměje a telefon položí. Brian má nyní pouhých 96 hodin na to, aby dceru našel. Pouhých 96 hodin totiž stačí obchodníkům s bílým masem na to, aby si unesenou dívku omotali drogami kolem prstu a zametli po ní stopy…

Neděle 12.2. 2012

Protože se nacházíme v týdnu, kdy bude slavit narozeniny významný režisér – Miloš Forman, věnuje mu ČT poměrně dost pozornosti. Doporučuji nenechat si jeho filmy ujít.

Miloš Forman: Černý Petr – 17:00, ČT 1

Prenikavá psychologická a sociologická generačná štúdia s komediálnym nadhľadom a porozumením pre svet otcov i synov onej doby je mozaikou drobných, zdanlivo bezvýznamných udalostí v živote 16-ročného učňa. Tvorcovia sa celkom podriadili naturelu protagonistov (excelujú tu kapelník kolínskej dychovky Jan Vostrčil, známy z viacerých vynikajúcich filmov, a poslucháč DAMU Vl. Pucholt), dialógy tak vyvolávajú dojem magnetofónového záznamu autentických rozhovorov. Dobromyseľné kázanie pedantského otca vyznieva ako reťaz zúfalo neúčinných fráz, ktoré namiesto dôvery vytvárajú vákuum vzájomného nepochopenia. Scény s Petrom, Pavlou a oboma murárskymi učňami majú charakter ľúbezných ilustrácií pubertálnych neistôt a exhibícií. Nezabudnuteľný je detinský spor okolo pozdravu Ahój! Kresba života malého českého človeka v jeho uzavretom svete, film o dvojakej morálke (Petr nastúpi do samoobsluhy ako predavač, aby sa od vedúceho dozvedel, že jeho hlavnou úlohou bude strážiť zákazníkov), zábavná metafora o úskaliach vstupu do života, ale aj spoločenská alegória. Prvý veľký Formanov film sa vyznačuje uvoľnenosťou a ľahkosťou. Kultúra obrazu a vyjadrovacia úspornosť sa markantne prejavujú napr. v kľúčovej sekvencii sobotňajšej tancovačky, v ktorej sa niekoľko dejových epizód preplieta s dokumentárne ladenými pohľadmi, dokresľujúcimi atmosféru zábavy a typológiu postáv (doba módy twistu a semaforských pesničiek). Mimochodom, kuchyňa a tanečná sála sú dve prostredia, príznačné pre Formanove české filmy vôbec. Film autenticky zobrazuje hľadanie sa mladých ľudí a generačné odcudzenie, odhaľuje v podtexte poklesnutosť pomerov poznačených provinčnosťou a frázovitosťou. (oficiální text distributora)

Kdopak by se vlka bál – 20:00, ČT1

Rodinný film, dětský horor, dospělá romance a pohádka o Červené Karkulce. I když žánry na první pohled velmi odlišné, přesto se výborně doplňují ve vizuálně originálním filmu Marii Procházkové Kdopak by se vlka bál. Režisérka Žraloka v hlavě se v něm vrátila k poetice úspěšného absolventského filmu Příušnice. Hlavní hrdinka příběhu se jmenuje Terezka. Zbožňuje pohádku O Červené Karkulce, má starostlivé rodiče, ve školce nejlepšího kamaráda Šimona a takhle by mohla žít šťastně až do smrti, kdybychom se nepohybovali v realitě. Najednou Terezka začíná ztrácet půdu pod nohama, maminka a postupně všichni dospělí v jejím okolí se začínají chovat divně a jediný, kdo jí dokáže poradit, je kamarád Šimon. Ten má ve věci jasno. Maminku Terezce vyměnili mimozemšťané. Stačí jedno píchnutí vidličkou, rána, která se okamžitě zacelí, a důkaz bude na světě. Terezku tak čeká veliké dobrodružství. Ve snaze zachránit pravou maminku bude čelit mnohým nebezpečím a možná i hladovému vlkovi.

Odrostlejší diváci budou asi příběh interpretovat jinak. Těm se odhalí klasický milostný trojúhelník ženy mezi dvěma muži, z nichž jeden představuje jistotu a bezpečí domova a ten druhý kouzlo dálek a nenaplněné ambice. Uprostřed toho trojúhelníku pak stojí zmatené malé dítě, které má spoustu otázek, na něž ale nedostává žádné odpovědi. „Příběh pětileté Terezky je úzce provázán s její oblíbenou pohádkou O Červené Karkulce, což je vlastně horor. Zajímavá je právě dětská fascinace strachem, opětovné vyžadování a opakování strašidelné pohádky, přestože se holčičce promítá do snů. Každý večer si Terezka přeje pohádku na dobrou noc, pokaždé tu samou. Pohádka by měla být „červenou“ nitkou proplétající se celým příběhem a tvořit k němu jistou paralelu, protože stejně jako on začíná romanticky, pokračuje dramaticky a přes horor vede až k happy endu,“ říká režisérka Maria Procházková. Ta ve vizuálním zpracováním filmu nezapřela svůj „výtvarný původ“, když do hraného snímku zapracovala kresby a animace, které už tak zajímavému příběhu dodávají i atraktivní tvář.

A pro koho je film určen? „Je to film pro dospělé, který mohou vidět s dětmi. Ve filmu se řeší závažnější rodinná témata, je ale vyprávěn pohledem šestileté holčičky. Díky tomu je srozumitelný a zábavný pro všechny. Není to film směřovaný jen k dětskému divákovi, ideální je společná návštěva kina rodičů s dětmi,“ vysvětluje producent Vratislav Šlajer. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

Coco Chanel – 20:00, Prima Family

Malá dívka uprostřed Francie, umístěná v sirotčinci se svou sestrou, marně čeká každou neděli, že se pro ně jejich tatínek vrátí. Kabaretní zpěvačka s příliš slabým hlasem stojící před publikem podnapilých vojáků. Mladá švadlena, jejíž prací je opravovat lemy v zadní místnosti obchodu venkovského krejčího. Příliš hubená začínající kurtizána, uprostřed prostitutek a zhýralců, nachází útočiště u svého ochránce Étienna Balsana. Zamilovaná žena, která ví, že nebude „ničí ženou“, ani ženou Boye Capela, muže, který ji přesto tolik miloval. Rebelka, které konvence tehdejší doby brání volně dýchat a která se obléká do košil svých milenců. To je příběh Coco Chanel! Příběh moderní ženy, která navždy změnila svět módy, svět žen. (oficiální text distributora)

Pondělí 13.2. 2012

Miloš Forman: Přelet nad Kukaččím hnízdem – 20:55, ČT 2

Do psychiatrické léčebny přichází nový pacient. Randall Patrick McMurphy byl na léčení poslán soudem. On sám si z toho hlavu moc nedělá, protože se tím může vyhnout pracovní farmě. Brzy však začíná zjišťovat, že se nejedná o hotel, ale o léčebný ústav, který má daná přesná pravidla. Nad jejich přísným dodržováním má bdít vrchní sestra Ratchedová. Ona a Randall spolu začínají vést malou válku o to, kdo oddělení ovládne. Počáteční obdiv a respekt ostatních pacientů se postupně začíná rozplývat, protože sestra Ratchedová má hodně přesvědčivé metody a Randall si brzy uvědomí, že na rozdíl od vězení může zůstat v ústavu navždy. Je třeba začít hrát novou hru. (Isherwood)

Středa 15.2. 2012

Cesta do zatracení – 23:15, Prima Cool

Titul „Road to Perdition“ lze chápat ve dvou významech. Perdition je jméno města, do kterého jede Michael Sullivan (Tom Hanks) se svým synem Michaelem Sullivanem jr. (Tyler Hoechlin). Perdition – zatracení – je také eufemismus pro peklo. A Sullivan senior poznává, že si zvolil životní cestu vedoucí do pekel. Modlí se, aby svého syna od takové cesty uchránil. Je rok 1931, doba velké hospodářské krize. Michael Sullivan, nájemní vrah, pracuje pro irský gang. Do jeho života vstoupí pan John Rooney (Paul Newman). Zachrání mu život dřív, než si Michael Sullivan vůbec uvědomí, že o krk jde. Pan Rooney je pro Sullivana seniora vzorem. Totéž k svému otci cítí Sullivan junior. Annie Sullivanová (Jennifer Jason Leigh) svého muže velmi miluje. Neptá se ho na jeho práci. Má se dobře a je za to vděčná, ale často má strach. Bojí se o děti. Avšak práce zasáhne do života Sullivanovy rodiny. Umírá manželka Annie a jejich starší syn. Michael Sullivan se s druhým synem vydává na cestu odplaty a vyrovnání. (oficiální text distributora)

Seriál – Panství Downton – 20:55, ČT 1

Britská dramatická výpravná televizní minisérie z produkce společnosti ITV. Série se odehrává ve smyšleném opatství Downton za vlády krále Jiřího V. Začíná zprávou o ztroskotání Titaniku, a od tohoto okamžiku se rozvíjí příběh šlechtické rodiny Crawley, hraběte a hraběnky z Granthamu a jejich služebnictva. Seriál portrétuje třídní systém, kde rodina Crowley žije se svým tajemstvím a dědictvím v přijímacích pokojích a ložnicích, a dole pod schody žije služebnictvo, se svými plány, intrikami a láskami. Část služebnictva je rodině a stávajícímu způsobu života oddána, jiní si hledají svoji cestu za emancipací.
První série byla v roce 2011 nominována na 7 cen BAFTY, kde získala 2 ceny. Dále byla nominována na 11 cen Emmy a získala některá další mezinárodní ocenění. (VLADEK)

Velmi chytlavý seriál, pokud jste ho ještě nezaregistrovali, doporučuji. Skvělé herecké obsazení! Ve středu končí první série a další týden začíná druhá.

Čtvrtek 16.2. 2012

Zápisky o skandálu – 0:40, Prima family

Samotářská a poněkud zatrpklá stará učitelka Barbara Covettová učí na škole pro chudší žáky. Nemá žádné přátele a jediný, kdo s ní sdílí domov, je její kočka Portia. Když na školu nastoupí nová učitelka Sheba, nečekaně si k Barbaře najde cestu a obě ženy se spřátelí. Sheba se zdá být ideální věrnou přítelkyní a spřízněnou duší, kterou Barbara dlouho hledala. Ovšem to vše až do chvíle, kdy Barbara zjistí, že Sheba prožívá vášnivý vztah s jedním ze svých studentů. Navíc je Sheba vdaná. Co si teď Barbara počne? A co udělá?

Hlavní ženské role ztvárnily Judi Dench a Cate Blanchett.

Pátek 17.2. 2012

Miloš Forman: Amadeus – 21:05, ČT 2

Píše se rok 1781 a Antonio Salieri (Abraham) působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II (Jeffrey Jones). Když ke dvoru přijede Mozart (Tom Hulce, nominovaný na Oscara), Salieri si s hrůzou uvědomí, že božské hudební nadání, které si přál mít on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri dohnán žárlivostí k zuřivosti organizuje intriky s cílem zničit Mozarta, k čemuž je ochoten použít všechny dostupné prostředky. Možná i vraždu. Podařilo se Salierimu umlčet jednoho z největších géniů světové hudby? Záhada – a hudba – zůstávají. AMADEUS – velkolepý historický epos, nádherná oslava hudby Wolfganga Amadea Mozarta.

Na Berlinale 2002 Miloš Forman představil AMADEA v nezkrácené verzi. (oficiální text distributora)

Záhada Blair Witch – 1:20, Prima Family

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili… Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (oficiální text distributora)

Většina textů k filmům převzata z csfd.cz