Červen 10

To je otázka na vás.

Lámu si tím hlavu již nějakou tu dobu. Ale v podstatě jsem na nic nepřišla. A tak se teď obracím na vás s tím, že budete mít třeba užitečné rady, které prospějí spoustě lidí, nejen v mém okolí.

Uvedu modelový příklad, aby bylo jasno.

Přestavte si, že máte dítě, syna nebo dceru, to je celkem jedno. Dítěti je 18 let, doma se moc neohřeje, chytilo se party o které toho moc nevíte, ale máte pocit, že na něj nemá dobrý viliv. V partě se zřejmě dost kouří (dítě mívá načichlé oblečení) a možná i pije. Navíc zjistíte, že vaše dítě je na tom hodně špatně ve škole, tak špatně, že ho buď vyhodí, nebo propadne což znamená reparát a nebo opakování ročníku. Dítěti je to jedno, zjevně si vůbec neuvědomuje že je v průšvihu, je mu to fuk. U učení ho nevidíte jak je rok dlouhý, narážky na to že má k maturitě číst nějaké knihy odbývá hláškou „Času dost.“ Jenže vy víte, že času dost není, ale jak to udělat, ay si to uvědomil i váš potomek?

Co s tím? Jak vychovávat plnoletého potomka, který si v podstatě z právního hlediska může dělat co chce? Vím, živíte ho a možná si myslíte, že jste jako rodič měli prostě udělat něco již mnohem dříve, ale teď je již pozdě se zamýšlet nad tím, co jste udělali špatně dříve. Zajímá mě, co dělat teď. Máte nějaké rady, nebo takovou zkušenost? Mám dojem, že tenhle problém se teď týká spousty rodin a dětí (ty děti jsou nejaké jiné než jsem bývala já).

Takže babo raď! Spíš – čtenáři, máte nějaký nápad, radu, postřeh?