Leden 30

ČT 1, 30.1. 2011, 00:40

Další velmi zajímavý film, který ale bohužel zřejmě doplatí na svůj vysílací čas a bude diváky v televizním programu přehlédnut. Škoda.

Film se nedávno umístil jako první v hlasování o moto filmech na oblíbeném serveru motorkáři.cz

Životopisný snímek vypráví o Novozélanďanovi Burtu Munroovi, který se narodil v roce 1899. Svůj první motocykl si koupil v roce 1915. O čtyři roky později si koupil motocykl Clyno se sajdkárou, kterou odmontoval a začal závodit v místních závodech. Na okruhu Fortrose v blízkosti jeho rodného města padl první rychlostní rekord. Dlouho ale nevydržel, překonal jej motocykl Indian. Burt Munro si zakoupil jeden z časných výrobků tohoto stroje a strávil 40 let života zdokonalováním tohoto stroje pocházejícího z roku 1920.

Vydal se s ním na cestu kolem solných jezer v americkém státě Utah. Díky svému dokonale rovnému povrchu bylo se stal právě Utah ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepříznivé okolnosti zajel v roce 1967 rychlostní rekord (originál stroje dosahoval rychlosti kolem 55 mil za hodinu, Burt si sám upravoval motor motocyklu a podařilo se mu dosáhnout rychlosti 206 mil v hodině, přestože mu vítr při tomto závodě strhl brýle z očí a on nic neviděl a za cílovou páskou havaroval), který dodnes nikdo nepřekonal.

Závodník zemřel v prosinci roku 1978. Motockyl Indián, který vlastnil celých 57 let nyní opečovávají motonadšenci z Jižního ostrova Nového Zélandu.

Film je zasazen do 60. let minulého století, kdy se Burt Munro vydal k Bonnevillským solným pláním…

Burta Munra si ve snímku „střihl“ Anthony Hopkins.

Ps: Dabing film neshazuje a snímek se bude líbit i těm, kteří motorkám tolik neholdují:-)

Ps2: Trailer na youtube zde (můžete mi někdo říci, proč mi sem najednou ta videa nejdou vkládat?:-( )