Prosinec 29

Příběh natočený podle knižního bestselleru britské spisovatelky Jane Austenové můžete vidět dnes na TV Prima od 21:10 hodin.

Přestože film nekopíruje osudy hrdinů tak dobře jako seriál, díky čemuž se může jednání hrdinů občas jevit jako nelogické, atmosféra snímku vás jistě očaruje.

Příběh je zasazen do Anglie konce 18. století. Rodina Bennetových je vedena pevnou rukou a životním názorem matky, podle níž je dcera šťastná jen v případě, kdy se dobře (= bohatě) provdá. A jelikož mají Bennetovi 5 dcer a žádné syny, je matka v jednom kole.

Jediná Elizabeth se zatím vzpírá myšlence vdát se pro peníze. Na vdavky nemá zatím ani pomyšlení, více ji zajímají knihy v čemž ji podporuje její otec.

Pýcha a předsudek

Rozruch v rodině způsobí příjezd svobodného a především bohatého pana Bingleyho. Matka Bennetová tak vycítí příležitost jak provdat některou z dcer. Nejstarší Jane, citlivá a krásná se do mládence zamiluje. Mladší Elizabeth se pro změnu zalíbí Bingleyho přítel, pan Darcy, který se ovšem jeví jako hrozný snob. Navíc zaslechne rozhovor v němž se o ní pan Darcy vyjádří nelichotivě. Navíc Bennetovi penězi zrovna neoplývají a tak se panu Darcymu zdá, že Jane „loví“ pana Bingleyho jen pro peníze a proto zasáhne. Což ovšem neudělá moc velký dojem na Elizabeth…

Ke všemu se ve městě objeví vojáci, což samozřejmě vzbudí rozruch u sester Bennetových, zvláště pak postava pana Wickhama. A aby toho nebylo málo, navštíví rodinu jejich příbuzný, pan Collins, který je zároveň jediným dědicem majetku Bennetových, protože v jejich rodině mužský potomek chybí…