Říjen 23

Proč ne!



17:10 ČT 1 Cesta do pravěku

Český film Karla Zemana, který viděl téměř každý. Příběh o výpravě čtyř chlapců do pravěku, jejichž cesta začíná tím, že jeden z chlapců najde u jeskyně ze které vytéká řekla, trilobita. Vysvětlení, že se jedná o tvora, který žil před mnoha miliony lety chlapec nechápe a tak se zbytek party rozhodne vzít ho s sebou na výpravu, aby mu onu skutečnost vyjevili. Vydají se tedy do jeskyně loďkou a skutečně se dostávají do doby ledové, Třetihor, Druhohor, Carbonu a Siluru. Poznávají změny, kterými prošla Země během oněch období. Film jistě zaujme nejen dospělého diváka, který u něj může zavzpomínat na své dětství, ale i ty nejmenší, pro které může být zdrojem informací nejen do přírodopisu.

21:25 ČT 1 Předčítač

Film natočený podle bestselleru Bernharda Schlinka, pojednává o milostném vztahu mladého chlapce se starší ženou na území poválečného Německa. 15Ti letý Michael ochoří spálou po cestě ze školy a zachrání jej dvakrát starší Hana. Po čase se oba milostně zapletou až do okamžiku než Hana zmizí. O osm let později je z Michaela mladý právník sledující nacistické poválečné procesy a znovu se potkává s Hanou. Hana je obžalována za hrůzný zločin a odmítá obhajobu. Co když ale Hana skrývá něco, co je ostudnější než vražda? Roli Hany ztvárnila vynikající Kate Winslet.

Pokud máte slabost pro filmy od českých tvůrců Nova Cinema nabízí ve 23:55 film Miloše Formana Ragtime.

Amerika, rok 1914, v Evropě se schyluje k válce. Jednoho nedělního odpoledne v New Rochelle nalézá služebná na zahradě černošské novorozeně. Policii se podaří nalézt jeho vyděšenou matku Sarah a paní domu jim poskytne útočiště. Po nějakém čase přijíždí k domu elegantní klavírista Coalhouse Walker. Má novou práci a chce se postarat o svého syna i o Sarah. Má majetek a černou pleť, to je to, co dráždí ostatní. Sarah se účastní potyčky s hasiči a policií neboť chce Walkerovi pomoci, ale umírá. Zoufalý Walker začne zapalovat hasičské zbrojnice…