Srpen 31

Příběh zpěváka, legendárního frontmana post-punkové skupiny Joy Division Iana Curtise

Příběh zpěváka, legendárního frontmana post-punkové skupiny Joy Division Iana Curtise, jsem viděla v kině a nakonec si zakoupila na DVD, tak mě dostal! Film je natočen podle knihy Curtisovy manželky a zaujme nejen fanoušky této kapely, ale i ty, kteří o kapele nikdy neslyšeli. Hudba z filmu se vám možná zažere tak pod kůži, že si začnete Joy Division shánět.

Film začíná v roce 1973, kdy znuděný teenager Ian Curtis poslouchá ve svém pokoji gramofonové desky. Nejprve jej inspiruje poezie a David Bowie. Ian trpí depresemi a chce zažít něco nového a tak zakládá vlastní kapelu Joy Division a brzy poté i rodinu. Aby zabezpečil rodinu, pracuje přes den jako úředník a po večerech píše texty písní. Kapela se stává čím dál populárnější a její frontman Curtis propadá depresím, neboť se mu vše vymyká z rukou. Zlom nastává ve chvíli, kdy jej během vystoupení přepadne první epileptický záchvat…

Černobílý snímek Antona Corbijna ve výstižné zkratce zachycuje posledních sedm let života Iana Curtise a těžko by někdo postavu Iana Curtise ztvárnil lépe než Sam Riley.

Film můžete vidět dnes v Nočním filmovém klubu na ČT 2 od 23:00 hodin.