Srpen 13

co vše lze nalézt ve skříni

Po dovolené ke které se hodlám vrátit v dalších článcích:-) jsem se nezastavila a hned jsme se vrhli do malování, uklízení a vyklízení a následného nastěhování… Při té příležitosti se mi podařilo v mých, velmi starých, poznámkách ve skříni objevit tento text. Autora jsem si nepoznamenala a dle mého písma, kterým je text napsán to tipuji na základní školu. Takže kdyby ho někdo z vás znal, napište do komentářů, ráda ho uvedu. Tipuji, že mé vlastní dílo to není, i když jeden nikdy neví:-D (ale vzhledem k jisté kvalitě textu se mi to nezdá)

UMĚNÍ

Šel jednou člověk lesem atu mu před oči skočí mědvěd, vlk a kanec. Medvěd povídá: "Slyšeli jsme o tobě člověče hodně povídat." A člověk na to: "Nu řekněte co jsme o mě slyšeli." A medvěd zase: "My vynikáme silou, ty uměním. Kdo koho přemůže? Ukaž nám tedy to umění."
"Nu dobrá, dobrá," povídá člověk, "ale visí mi doma na hřebíku. Víte co, já si pro něj dojdu a půjde se mnou vlk, vy tady počkejte."

Když vlk a člověk došli k lidskému obydlí, vlk nečekaje nic zlého čekal před domem.Člověk vešel do domu, sundal pušku z hřebíku, vlka zastřelil a povídá: "Tak a teď jsi poznal umění." Šel znovu do domu, dal pušku na své místo, vzal jitrnice a provaz a vydal se do lesa.

Když došel k místu kde měli čekat medvěd a kanec, tajně schoval jitrnice. Potom šel za medvědem a za kancem. Medvěd povídá: Co to tady tak voní?" Člověk ukázal na knace a povídá: To on tu tak voní, víš co, zabijeme ho a upečeme si ho." Medvěd zabil kance a začali ho péct. Kanec krásně voněl a medvěd se na něj začal sápat a člověk mu povídá: "Medvěde, ještě není maso dopečené, není hotové." A medvěd povídá: "Víš co, vem tuhle provaz a přivaž mě ke stromu." Člověk medvěda přivázal a ptal se ho: "Jsi přivázaný pevně, neodvážeš se?" A medvěd na to: "Oj, dobře jsi mě přivázal, už se neutrhnu." Člověk se okolo sebe podíval a uviděl sekyru, vzal ji a usekl medvědovi hlavu. Potom povídá: "Tak a teď jste všichni poznali umění."

 

Umění
Ukázka původního textu:-)