Červen 16

Bavili jsme se o tom již s přítelem několikrát, ale zatím se nám nepodařilo dospět ke společnému závěru. Pokud s někým žijete, nejspíše si každý financujete to své a na jídlo a ubytování se tak nějak skládáte. Ale co když si někoho vezmete?

Já jsem pro společný účet, příteli se tento nápad nelíbí. Chápu, že v případě rozvodu, to může být problém, ale podívejme se na to i z druhé strany… Dokud nejsou děti, tak to ještě jde, ale když přijdou. Jak budete financovat domácnost? Každý dá měsíčně do společné kasičky (je jedno, zda budete dávat peníze na účet nebo do matrace) určitou částku, nebo, aby to bylo spravedlivější a každý si z toho, co mu z platu zbyde mohl koupit něco pro sebe, budete částku určovat procentuleně z výše platu?
Společný účet má jednu nevýhodu, může být napsaný jen na jednoho člověka (většinou muž – manžel), ale manželé by si měli důvěřovat, nebo ne? Ostatně, třeba automobil je také psaný jen na jednoho z vás a užíváte ho oba, ne?

Nelíbí se mi představa, kdy chodím za mužem a neustále "žebrám" o peníze (dítě potřebuje novou aktovku, došel toaletní papír, auto jsme měli v servisu…) případně všechno hradím ze svého platu, zatímco muž má na své koníčky a zájmy svůj účet.

Jak tohle rozseknout? Jak to máte u vás? Co vám přijde jako optimální řešení? Společný jeden účet, nebo každý svůj s tím, že na domácnost přispívají oba nějakým dílem?