Červenec 21

Nedávno jsem sem dávala fotografie živočicha, který se objevil u nás na zahradě. V komentářích jste mi nikdo neprozradil o jaké zvíře se jedná a jelikož se objevilo u nás na zahradě znovu, zašla jsem do knihovny, půjčila chytré knihy a zjišťovala sama:-) Zvíře se nám totiž objevilo na zahradě znovu.

Lišaj 1 Lišaj 2

 

Lišaj 3

 

Abyste si mohli udělat představu o tom, jak je velký.
Podle mého bádání se jedná o Lišaje šeříkového.
A nyní budu citovat z chytré knihy Nový průvodce přírodou – Zvířata a rostliny, Praktické kapesní vydání; Wilhelm Eisenreich, Alfred Handel Ute E. Zimmer, Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – Beta a Jiří Ševčík v roce 2003:
"Lišaj šeříkový (Sphinx ligustri)
Znaky: Rozpětí křídel 80 – 100 mm. Přední křídla rezavěhnědá s černými žilkami a černohnědým zatemněním; zadní křídla černě – růžově páskovaná. Zadeček červený a černě skvrnitý; zelená housenka po stranách se 7šikmými pruhy v barvě bílé-lila; růžek zřetelně ohnutý a žluto-černý.
Výskyt: V otevřené krajině, v parcích, zahradách a na lesních světlinách. 1 generace od května do července.
Životní způsob, vývoj: Létá velmi rychle; saje na květech, sosák má téměř tak dlouhý jako tělo. Samička často klade vajíčka na ptačí zob, šeřík a na jasan; na těchto rostlinách se vyvýjejí housenky, kukla přezimuje v půdě. Pro housenku tohoto druhu, stejně jako pro jiné lišaje je typické, že v klidu nebo při obraně zaujímá postoj, který připomíná sfingu."
Pevně věřím, že jste stejně jako já nyní obohatili své vědomosti a při pobytu venku mějte oči otevřené:-)