Červenec 2

bejvávalo….

V úterý jsem chtěla napsat článek, ale poslední dobou nějak nestíhám, doufám, že se mi námět zcela nevykouřil z hlavy.

Po dlouhé době jsem jela na brigádu autobusem, tedy přesněji, školním autobusem. Mimořádně jsem šla totiž na osmou. K autobusu se začaly scházet děti, převážně ze základní školy. Všechny spojovalo jediné, v ruce držely květinu. A pak mi to došlo, je vysvědčení. Brácha jakožto středoškolák dostal "výzo" už v pátek a já na to zapomněla.

Děti byly vcelku vyšňořené a v autobuse se pomalu dohadovaly kdo bude mít na vysvědčení jaké známky. O tom, že by nějaké dostalo na zadek nepadlo ani slovo, přestože ne všechny známky byly lichotivé. Možná, že jejich rodiče na tom byli jako ti moji. O moje známky se zajímali a chodili na rodičovské schůzky. Po mém příchodu ze školy se ptávaly "Co bylo ve škole?" A mě nikdy nenapadlo známky zatajovat ať byly jakékoliv, protože jsem věděla, že se to stejně dozvědí. Za vysědčení jsem nikdy na zadek nedostala, někdy to byla pochvala, jindy pokárání, že v tom či onom bych se měla zlepšit (což po základní škole bylo častější), sem tam byl "rykot" během roku,ale na vysvědčení nikdy.

Nyní už vysvědčení nedostávám, což je obzvláště pro prarodiče dost nepochopitelné, i když už si zvykli. Ještě loni (a to už pár let vysvědčení nevedu) se babička ptala: "Tak jaképak máš známky na vysvědčení?" Vysvědčení nedostávám, spousta učitelů neví jak se jmenuji ( i když dost jich mé jméno zná, nebo si mě pamatují podle "ksichtu"), najednou jsme takoví anonymní. Nepřejeme si ve škole hezké prázdniny s učiteli, nedáváme si květiny, nekončíme všichni stejně…. A já si říkám…. kde jsou ty časy…. jako by mi bylo už kdo ví kolik….

A co vy? Pamatujete si svá vysvědčení? Pokud máte děti, máte přehled o jejich známkách?