Březen 17

adrenalinová turistika nemusí být vždy s příplatkem

Nad Českými drahami jsem tu už "plakala," nedá mi to však, abych si nepostěžovala znovu. Jak stále říkáme JE TO O LIDECH. Mě by docela zajímalo, jaké jsou povinnosti pracovníka Českých drah vůči nám zákazníkům, jak je to v případech zpoždění vlaků (musí na sebe vlaky čekat? do jakého časového horizontu?…) apod. Také s podáváním informací nejsem spokojená.
Pro vysvětlení uvedu několik příkladů.

V pátek – cesta domů. Vlak EC zpoždění 10 minut, doufala jsem, že v další stanici na ono EC obyčejný rychlík. Bohužel nečekal (ujelo mi to ani ne o 5 minut!) a tak jsem na dané zastávce musela čekat přes hodinu a půl. Smůla no… Blbé je, že tyhle EC mívají zpoždění pravidelně (jediné štěstí, že už za ně není příplatek!)

Situace ne tak stará. Jela jsem osobním vlakem, který měl zpoždění, přesto jsem doufala, že to stihnu na rychlík. Pro jistotu jsem se zeptala průvodčí, která neváhala. Vytáhla mobilní telefon (dle jejích slov služební) a zavolala do oné stanice, kde jsem měla na rychlík nastoupit. Požádala je, zda by rychlík mohli případně pozdržet než dorazíme – že dojedeme v podstatě ve chvíli, kdy má rychlík odjíždět. Rychlík jsem stihla a byla jsem věčná oné průvodčí, že tam pro jistotu zavolala (nakonec ho nemuseli zdržet).

Situace z dnešního rána. Osobní vlak má vyjíždět ze stanice ze které jedu já. Ve stanici kde mám přestupovat na rychlík mívám zhruba 20 minut času. Naskočilo spoždění 5 minut. Říkala jsem si, že je to pohoda, alespoň nebudu muset v následující stanici tak dlouho čekat. Jenže ouvej, z oněch pěti minut se vyklubalo nějak hodně minut a já měla pocit, že to nestihnu. Po vyjetí vlaku jsem se vyloženě modlila ať jedeme!!!! Jako na potvoru jel vlak rychlostí "blesku." Nedalo mi to a v naději jsem se obrátila na průvodčího s dotazem, zda bych mohla ten rychlík stihnout (doufala jsem, že tam třeba zavolá a řekne jim ať ho pět minut zdrží, případně jsem měla malou naději, že onen rychlík bude také opožděn). Průvodčí se na mě pobaveně zazubil a odvětil, že pokud ten rychlík neprofrčel kolem nás tak mám jistou šanci…

Tak mi vysvětlete, jaké je standardní chování. Jak se má průvodčí v takových situacích chovat??

A zhruba poslední věc. Jezdila jsem přes jednu stanici dvakrát, protože rychlík tam přestal stavět. Na dvou pokladnách mi bylo řečeno, že nelze tuto trasu tedy vytisknout na jednu jízdenku (za dob tarifních pásem by to samozřejmě vyšlo levněji). Nechtělo se mi tomu věřit a tak jsem zvědavě mailovala do Prahy na ústředí ČD. Odtamtud mi odpověděli totéž co na pokladnách.
Před čtrnácti dny jsem jela vlakem. Průvodčímu jsem omylem dala druhou jízdenku (ta trasa musí být tedy na dvou) a on mi řekl, že to jde vytisknout na jednu. Stačí tam prý nastavit, že se určitým koridorem projede dvakrát. Myslela jsem, že mě omejou! To mě tedy podržte. Takže jsem rok a půl platila dražší jízdné, protože nikdo nic neví??? Průvodčí mi řekl, že od zrušení tarifních pásem je to stejně jedno. No jo, ale já tou trasou jezdila i předtím….

Opravdu nechápu politiku ČD. Jediné co vím je to, že já mám cestování vlakem docela ráda. Pokud ovšem nespěchám a jede mi pak ještě něco dalšího. Jinak je to docela adrenalinový sport (je fajn, že ČD myslí na protažení končetin po ránu, ale zase bych to nepřeháněla) a ten já tedy provozuji v tomhle směru nedobrovolně. Na druhou stranu, není nad to učit se komunikovat s lidmi a učit se odolávat stresu, že….?