Říjen 30

Ve druhém díle naší minisérie se koukneme na zoubek přitažlivosti – čím je to dané?

PŘITAŽLIVOST

Vědci založili seznamovací kaneclář díky které chtějí přijít na kloub přitažlivosti. 20 mužů se bude seznamovat s 20 ženami a uvidíme, zda jim to vyjde. Podle vědců je k tomu aby se lidé vzájemně přitahovali potřeba podobnost obličejů a podobné výsledky CQ což je test obsahující otázky ohledně názorů na soužití lidí (prostě abyste si neseděli jen vzhledově ale i celkově).

Je důležitý vzhled?
Dvěma z lidí, kteří půjdou na seznamovací večírek byla poskytnuta odborná pomoc. Pomocí grafu ideální tváře byla jedna z žen nalíčena – stačí několik optických klamů aby se její tvář podobala ideálu.
Co se týče muže, kterému byla poskytnuta odborná pomoc – jeho názor je takový, že pokud vám, žena řekne, že "jsi hodný člověk," tak nemáte šanci. Říkejme tomuto muži Petr.
Petr je profesor na vysoké škole. Vědci ho umístili do výkladní skříně v jeho běžném obleční a okolo chodícím ženám dali za úkol aby Petra ohodnotily – otázkou bylo, zda by s ním šla na rande, jaký si myslí, že má Petr plat, co dělá asi za povolání a hodnocení vzhledu od 1 do 10. Jedna z žen dala Petrovi hodnocení dokonce mínus 1!! Celkově se hodnocení pohybovalo tak do 3 bodů. Jeho plat byl odhadován na velice nízký.
Poté co e Petrovi věnoval stylista byl znovu umístěn do vitrýny. Měl na sobě černé sako a bílou košili – ale ne upnutou, spíše ležérní styl. Na oči dostal obrovské muší brýle. Tentokrát ho ženy hodnotily mnohem příznivěji, některé by sis s ním dokonce rády vyšly a připadal jim sexy. Tentokrát mu typovaly vyšší mzdu a jako zaměstnání bylo nejčastěji uváděno, že je byznysman.
Většina žen vám řekne, že jí nezáleží na penězích. Opak je ale pravdou, ženy to říkají, ale podle vzhledu si ženy určují kolik asi tak vyděláte. Na základě toho se s vámi chtějí nebo nechtějí seznámit, protože peníze znamenají to, že jste schopni zabezpečit rodinu.

A jak je to u žen? Jaké ženy přitahují muže? Muži si mohli na několika počítačích pomocí počítačových animací vytvořit "ženu snů" tj. takovou ženu, která by se jim líbila. Nejvíce se muži zaměřují na prsa, nohy a zadek (což dle mého názoru není nic moc překvapivého). Co tedy muži chtějí? Ideální žena by měla mít prsa velikosti C nebo D a zhruba 80 cm přes boky – čím větší je poměr mezi pasem a boky, tím je žena přitažlivější. Sanizřejmě i oblečení u žen je velmi důležité. Lze použít různé triky – upoutat na dekolt, vzít si pásek abychom zdůraznily pas a podobně. Všemi těmito fígly můžeme zvýšit svou přitažlivost. Tyto profesionlání rady byly poskytnuty jedné ženě – Bess.

Lze předpovědět sympatie?
Vědci dali vyplnit lidem CQ test z něhož se vypočítá poměr shody s opačným pohlavím a díky tomu se pokusí určit, s kým by si mohli tito lidé být sympatičtí. Dále se rozhodli založit svůj odhad na podobnosti obličejů a celkové posobnosti. Do této seznamky bylo zahrnuto 400 rozhovorů – tj. 400 lidí vyplnilo test a podrobilo se zkoumání. Jak již bylo uvedeno výše, 2 lidem byla poskytnuta profesionální "pomoc". Dále na seznamovací večírek půjde několik profesionálních "balčů" a zbytek budou ostatní, kteří se jdou seznámit a nedostali žádné profesionální rady.
Dvojce na sebe mají 3 minuty. Potom se u stolečků vymění a tím mají možnost během dalších 3 minut poznat dalšího partnera. Prvních 30 vteřin mají za úkol dvojice mlčet a po 30 vteřinách ohnodnotit pod stolem partnera pomocí stupnice – 100 je nevíce a 0 nejméně.
Ideální muž je údajně o 12 centimetrů větší než žna (ten můj by tedy musel být pořádný obr!) a o 4 – 5 let starší.
Při seznamování samozřejmě pomáhá umění flirtovat.
A jak šly na ženy baliči? Ti se snažili aby se žena cítila méněcenná, ale ve skutečnosti funguje spíše opak.
Původní hodnocení Petra po 30 vteřinách ticha nebylo příliš vysoké, ale poté, co mohl vést konverzaci sbíral body navíc. Bess dopadla opačně (Byla příliš přímočará, ptala se proč je druhý sám a pdobně. Můj přítel ji po jejích dotazech označil za "blbou"). Metody "baličů" neuspěly, což vědce vůbec nepřekvapilo, bohužel, jak se ukázalo, ani názoer vědců neuspěl. Jejich teorie nebyla úplně scestná, podobnost tváře je skutečně důležitá, ale o dlouhodobosti vztahu rozhoduje mnohem více faktrorů.
Nejdůležitější pro přitažlivost je vzhled, jedná se převážně o tvar postavy, u žen poměr šířky pasu a boků – tzv. tvar přesýpacích hodin. U mužů to jsou převážně svaly a v praxi potom i výška (přes 180 cm). Rozhodující je také vliv mužských a ženských rysů – přitahují se opačná spektra – takže pokud jste muž a fyziologicky vykazujete ženské rysy bude vás přitahovat pravděpodobně žena u které budou převládat rysy mužského spektra. Podle těchto věcí lze předpovědět, zda se budete přitahovat, nikoliv ale však to, zda vám to společně bude klapat.

A jak to dopadlo po večírku?
Vznikly na večírku nějaké dlouhodobé vztahy? Ne nevznikly, důvod je rpostý – rozhodoval první dojem a v opravdovém vztahu přeci nezáleží jen na vzhledu, ale i na dalších faktorech. První vědecká seznamovací kancelář tedy zkrachovala protože z večírku nevzešel žádný trvalý vztah. O vzájemné přitažlivosti rozhoduje přeci jen více faktorů (což je dobře).
A co si o tom všem mysleli lidé, jimž byla poskytnuta oborná pomoc?
Petr svůj výsledek považuje za pozitivní. Zvýšilo se mu sebevědomí tím, že si ho vybrala nějaká žena, protože předpokládal, že si ho nikdo nevybere.
Bess nabyla dojmu, že vzhled není rozhodující a proto se rozhodla, že na sobě nebude nic měnit, což ji povzbudilo.