Únor 3

Taky to s vámi myslí babička či maminka dobře?…

Zajímalo by mě, zda vám vaše babička také pokládá ruku na rameno, když vám dává rady do života nebo radí o tom, co je pro vás nejlepší a když se rozčilujete, tak vám to "osladí" větou: "Ale babička to s tebou přece myslí dobře."

Já to slýchám poměrně často. V podstatě pokaždé, když mám jiný názor než babička. Zajímavé je, že muži tuto větu tak nějak nepoužívají. Co si tak vzpomínám, tak třeba děda mi to, že to se mnou myslí babička vlastně dobře řekl tehdy, když jsem byla opravdu vytočená a on chtěl abych babičku pochopila…:-D Proč tohle říkají vždy jen ženy? Vím, že tuhle větu ze srdce nesnáším, ale jsem si skoro jistá, že ji budu aplikovat na svoje děti – no hrůza!

Zajímalo by mě, proč dospělí (a hlavně naši prarodiče – obzvláště pak babičky) nechápou, že bychom si o svých životech rádi rozhodovali sami. Dovedu pochopit, že mají nutkání ám to říci a klidně si je i poslechnu, nemám však potřebu to slyšet pokaždé, když přijedou oni (nebo já) na návštěvu. Opakování je sice matkou moudrosti, ale nesmí se to opakovat do zblbnutí (moje oblíbené rčení před zkouškami) a jednou a dost! (další oblíbené rčení před zkouškou – jako že si to jednou přečtu:-D) Nejvíc mi asi vadí to, jak se moje babička rozčiluje, když není po jejím… ale to už jsem zase trochu mimo. Proč nepochopí, že každý máme svou hlavu? Mohou nám to opakovat kolikrát chtějí, ale jedno je jisté – v minulosti asi podobnou chybu sami udělali a také nedbali na to, co jim říkali jejich rodiče nebo prarodiče. Ano, jsme nepoiučitelní a snažíme se, aby se z našich chyb poučili ostatní, ALE jak jsme již určitě všichni zjistili – každý z nás si musí ten nos rozbít sám (a někdo i několikrát) aby se mohl z vlastní chyby poučit, protože jinak budeme stále tvrdit – že nám se to rozhodně stát nemůže…

A čím to je? No přeci tím, že chybami se člověk učí!