Listopad 20

DOA je zkratka akce Dnů Otevřených Atelierů. Tato akce se konala na Vysočině v termínu 4. a 5. října, a my se rozhodli zjistit, o co vlastně jde:-)


Myslím, že akci dobře představuje video výše, a proto by bylo házení hrachu na stěnu další řečnění o její smysluplnosti. My se DOA účastnili poprvé. Nevěděli jsme co čekat a z obsáhlé brožury, propagující DOA na Vysočině, která se k nám dostala, jsme vybrali 8 atelierů v okrese Havlíčkův Brod, které jsme se rozhodli objet na motocyklu.

Z plánovaných atelierů jsme nakonec stihli pouhých 6. Jeden nevyšel časově – zrovna tam byla plánovaná polední pauza a proto jsme jej vynechali a druhý měl nečekaně zavřeno – paní malířka musela zajet něco neodkladně vyřídit a nám se nechtělo čekat.

Naším prvním cílem se stala sklárna NH Glass v Habrech (odkaz na sklárnu zde). Jedná se o malou sklárnu, čítající celkem asi 25 zaměstnanců (pokud si správně vybavuji výklad). Sklo se tu, na rozdíl od nedaleké sklárny ve Světlé nad Sázavou, vyrábí ručně. Byli jsme seznámeni s výrobou skla, mohli nakouknout do podnikové prodejny, kde nás zaujal černobílý nápojový set moderního designu.

Po této prohlídce jsme mohli sejít na huť. Ve sklárně mají 2 pece a bylo nám umožněno si vyzkoušet vyfouknutí baňky. Na rozdíl od svého partnera jsem nepochopila, co znamená foukat pomalu a baňka se mi zhroutila do sebe.

Vázy, nebo košíky či misky se foukají do forem. Po vyfouknutí a zchladnutí je nutné pomocí diamantu odstranit přebytečné sklo (tak aby z misky byla opravdu miska).

Nejvíce mě ale zaujala výroba zvířátek – tučňáků a prasátka. Bylo vidět, že skláři umí. Zatímco já nebyla schopna vyfouknout ani baňku, skláři vymodelovali požadované zvířátko během chvilky.

Naše další cesta vedla do obce Hluboká, nedaleko Krucemburku. V malém domku tu žije rodina Mitanova, která se zabývá zpracováním kůže. Po sklárně výrazný rozdíl a přítel se mi přiznal, že by snad sám ani do domku nešel. Dílnu mají manželé v jedné místnůstce. Kůži zpracovávají od začátku do konce, sami ji řežou, ryjí do ní, lisují, malují, ručně šijí i dobarvují. Z kůže dělají kabelky, peněženky, různá pouzdra, opasky, šperky – náramky, náušnice. Okrajově se také věnují výrobě šperků ze dřeva, kovu a batice.

Jejich krásné výrobky můžete koupit na různých trzích, jarmarcích, některých obchodech i na internetu v jejich Fler obchůdku – zde .

Krom krásných výrobků a možnosti jejich zakoupení nám bylo nabídnuto drobné občerstvení – vynikající.

Z Hluboké jsme se rozjeli do Havlíčkova Brodu. Nejprve jsme navštívili sociální firmu SEMiTAM (odkaz ), kde jsem si mohla vyzkoušet výrobu kroužkového zápisníku a následně si jej zakoupit. Krom toho zde můžete pořídit diáře, zápisníky různých velikostí atp. Majitelka firmy dříve pracovala v ženské věznici a uvažovala, jak vězenkyně nejlépe zařadit po jejich propuštění do běžného života. Firma se tak zabývá i úklidem, má knihařskou a šicí dílnu a zajišťují i gastronomické služby.

Obálku na diář či zápisník vám jsou schopni vyrobit na přání – klidně s vlastní fotografií.

Další zastávka byla na samotě za hřbitovem u paní Danuše Musilové, jejíž Fler obchůdek můžete okouknout zde . Paní Danuše je velmi milá a umí skvěle hovořit o své práci. Šije krásná trička i šaty a doplňky. Její dcera na její výrobky kreslí – především zvířata a také výjevy z anatomie.

Krom toho malují na kameny, šijí oblečky a čepičky na děti, kreslí nebo dělají postavy z těsta. Jak sama paní Musilová přiznala, nemají vyhraněný styl což je na jednu stranu výhodou, na druhou nevýhodou.

Uchvátilo mě u nich tričko, ale bohužel mi mírně táhlo v podpaží. Nebylo nic jednoduššího se s paní domluvit na výrobě na míru. A musím říci, že je paní Musilová nejen velmi ochotná, ale i milá a vstřícná všem nápadům. A ještě jedna věc – naživo vypadají její výrobky ještě mnohem lépe než na fotografiích v obchodě.

Naše následující zastávka vedla do Kovářství Herold. Obrovská dílna mě poněkud zaskočila, stejně jako sdělení, že zde pracují ve třech. Krom plotů nebo lustrů spolupracuje kovářství například i s historiky a vyrábí tak třeba mříže na hrady i zámky. Při spolupráci s historiky je nutné vyrábět tradičnějšími metodami. Jak pan Herold upozornil, mohou si sice pomoci moderní technikou, ale pouze tam, co to nebude vidět, takže větší část je vyráběna tradičními postupy a tudíž i pracnější.

Řemeslo má zlaté dno, říká se. A zřejmě to i platí, nejen, že se mi moc líbily rozpracované věci v kovárně, ale pan Herold mi na otázku zda mají dost práce odpověděl, že práce mají tolik, až občas musí nějaké zakázky odmítat.

Poslední zastávka na naší cestě po atelierech byla v obci Dobrohostov. Bydlí zde paní Jana Čížková, která plete z papíru a věnuje se enkaustice. Enkaustika je technika malby horkým voskem za pomoci žehličky. Paní Čížková umí během chvilky vytvořit krásná díla. My si techniku vyzkoušeli a během chvilky jsem byla schopna vytvořit abstrakci. Ani na druhý pokus se mi nepovedlo vytvořit krajinku, kterou paní pomocí několika tahů žehličkou snadno vykouzlí.

Byli jsme technikou velmi nadšeni, stejně jako obří truhlou z papíru. Krom čaje, jsme byli pohoštěni i bábovkou – odmítnutí totiž nepřipadalo v úvahu:-)  Nakoupili jsme tedy alespoň několik přáníček, která jistě brzy využijeme. Pokud byste i vy toužili nahlédnout do dílny paní Čížkové, nakoukněte do jejího obchodu na Fleru (odkaz).

Co dodat na závěr? Akce byla z mého pohledu skvěle zorganizovaná. Přestože mnohé návštěvy jsme absolvovali přímo v rodinném domě tvůrců, najít to, nebyl problém – díky označení velkými transparenty a plakáty. Všichni byli velmi milí a pohostinní a jako bonus jsme na DOA zakoupili několik prvních Vánočních dárků.

Jen dodám, že DOA probíhalo v termínu 27. – 28.9. i na Jižní Moravě a 11. – 12.10. v Jihočeském kraji. Do atelierů jste se mohli vypravit také do Dolního Rakouska v období 18. – 19.10 2014. Pokud teď o akci slyšíte poprvé, neseďte příští rok doma a vyrazte se také někam podívat!:-) A pokud jste tvůrcem využijte tuto jedinečnou příležitost prezentovat svou práci, dát o sobě vědět a případně i něco prodat, nebo se přijďte podívat na některé své kolegy – možností byla opravdu spousta.

Více fotografií naleznete v galerii – odkaz.