Listopad 2

do Počátek!

Zřejmě poslední letošní výlet na motocyklech jsme podnikli minulou sobotu. Místo vybral můj přítel, který na internetu natrefil na gastronomický tip – francouzské bistro v Počátkách. Počasí bylo velmi příznivé a protože se k nám přidal i přítelův bratr, jelo se na dvou motocyklech. Po delší době jsem opět seděla za řidítky a jelo se báječně.

Počátky jsou městem v Kraji Vysočina. Město má 2064 obyvatel a průměrný věk zdejších občanů je 38 let (údaje převzaty z oficiálních stránek města Počátky). Centrum města je vyhlášeno jako městská památková zóna. Naleznete zde Kostel sv. Jana Křtitele. Původně byl vystavěn v gotickém slohu, později došlo k barokní přestavbě. Do kostela můžete nakouknout prostřednictvím mříže. Jedná se o jednolodní kostel s vysokou lodí, k ní přilehá 5 nižších bočník kaplí, které jsou vzájemně propojeny a jsou průchozí. Z gotického období se zde částečně dochovala některá okénka.

Kostel sv. Jana Křtitele. Na lavičce pod sousoším Jana Nepomuckého sedí majitel bistra:-)

Věž kostela bývá od dubna do září přístupná veřejnosti. My v tomto ohledu měli bohužel smůlu.

Hned vedle kostela můžete navštívit Vlastivědné muzeum, bohužel z rozhodnutí zastupitelstva města a z důvodu úspor je muzeum otevřeno jen v hlavní sezoně. Větší skupiny se však mohou objednat.

Krom kostela dominuje náměstí i barokní sousoší Jana Nepomuckého od Františka Bauguta s kašnou. Právě naproti němu můžete navštívit bistro „Bistrot de Papa“.

Kdysi slavný Hotel u Modré Hvězdy, který můžete znát z filmu Postřižiny, v současnosti bohužel chátrá a je na prodej.

V Počátkách se narodil Otokar Březina, na hřbitově nalezente hrob jeho rodičů, ale například i hrob první manželky básníka Josefa Václava Sládka, Emilie.

Točily se zde Postřižiny, Návštěvníci i snímek Jízda.

Bistrot de Papa

Bistro má otevřeno od úterý do neděle od 8 do 17 hodin. Výlet sem je skutečným gastronomickým zážitkem, který byste v této oblasti rozhodně nečekali.  Z venku je dům ve kterém bistro sídlí ještě poněkud oprýskaný, nicméně uvnitř, najdete velmi pěkné prostředí s příjemnou obsluhou. Pokud si nejste schopni obdobně jako my vybrat z lístku s deserty, protože se ve všech těch názvech neorientujete, navrhne vám obsluha, abyste si přišli vybrat z nabídky v prosklené vitríně. Zde vám budou oči přecházet a výběrem strávíte nějakou tu chvíli.V nabídce jsou slané i sladké francouzské pochutiny. Po výběru se můžete posadit do příjemných křesílek nebo židlí. Za pěkného počasí i venku u stolečku. Krom zákusků a slaných dobrot sem můžete vyrazit i na klasické jídlo. Vaří jej sám majitel a nabídka se různí.

Proč právě francouzské bistro? Otevřel si ho tu totiž Rémi Decroix, sympatický francouz, kterého jsme v bistru potkali.  Přestože zde (míněno v ČR) je už od roku 1996, stále příliš česky neumí:-) Prošel kuchyněmi v několika státech, některé z nich získaly i slavnou michelinovou hvězdu. I to je důvod, proč si v takové kavárně budete připadat jako ve snu. Pokud vás tedy láká ochutnat klasické francouzské šneky a přitom nechcete cestovat takovou dálku, zajeďte přímo sem. Ostatně, pěkný článek o majiteli i bistru vyšel v magazínu Men Woman Only na straně 44 – 45, který si můžete přečíst zde.

Z nabídky přecházely oči. Nějakou dobu jsme vybírali. Nakonec jsme se rozhodli pro Crème brûlée, Čokoládové brownies a ovocnou pěnu. K tomu ještě espresso. Výhodou návštěvy takového bistra ve skupince je to, že můžete ochutnat co mají ostatní. A přestože jsme již Crème brûlée několikrát měli, nikdy nebylo tak dobré, jako zde. Příjemným překvapením bylo i to, že křehkou krustu vytvořili přímo před našima očima.

Crème brûlée

Čokoládové brownies

Pěna z lesního ovoce

Nezbytná káva:-)

Určitě jsme zde nebyli naposledy. I když přiznáváme, že takovéto bistro v dvoutisícovém městečku nás velmi překvapilo.

Bistro je velmi útulné a má styl

Cestou zpět jsme se rozhodli ještě navštívit zatopený lom u Horní Cerekve. V létě se zde dá koupat, v tomto počasí už plavat uvidíte jen několik potapěčů, kteří mají vlastní parkoviště i vstup do vody. Do roku 2003 sloužil lom jako záložní zdroj pitné vody pro město. Poté, co město získalo kvalitnější zdroj, povolilo zde koupání i aktivity potapěčů.  Maximální hloubka je zde 22 metrů.

V pozdním podzimním odpoledni zde bylo ale také krásně!

Lom u Horní Cerekve obklopuje zeleň

Voda zde je průzračně čistá. Možná se jedná o nejčistší vodu ke koupání na Vysočině.

U lomu mají své zvláštní stanoviště potapěči.

Podzimní počasí umí být nádherné!

A co vy? Kam vyrážíte za gastronomickými zážitky?