Květen 8

Zkusím vám napovědět k výše zmíněnému přidejte jména jako Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards nebo Claudia Cardinale. Co vám z toho vyjde? No co?

Přeci Once Upon a Time on the West:-) aneb Tenkrát na Západě – můj včerejší, ještě čerstvý, kino zážitek. Jasně, jasně, vím, už to milionkrát běželo v televizi, ale prostě velké plátno je velké plátno a za 70 Kč si projekci může dovolit každý. Film je vyčištěn a má to šťávu. Zvláštní, že nejlepší westerny natočil Ital – Sergio Leone.

Pobavila mě představa, že Henry Fonda, v té době již známý herec, kývl na roli díky tomu, že mu byla slíbena role záporáka, který se neštítí zabít dítě. To mělo diváky šokovat, neboť Fonda do té doby hrál samé klaďase. Údajně před natáčením neviděl žádný Leoneho film a proto mu režisér zajistil téměř čtyřhodinovou projekci. (to není z mé hlavy, ale občas mě nadchne pár zajímavostí na CSFD o něž se chci následně podělit)

Jediné, čeho jsem se zpočátku v kině obávala, bylo to, že se nás nesejde dost. Pro promítání je u nás potřeba alespoň 7 lidí. Nakonec se sešlo více než dvojnásobek nadšenců. Samotná pokladní byla překvapená nízkou cenou projekce (tak lacino asi lístky dlouho neprodávala). Pokud film promítají i u vás, neváhejte.

Zde je pár důvodů, proč na film vyrazit:

  • Je to western. Nefandíte westernům? A viděli jste už nějaký klasický? Ne? Tak ještě jednou….:-)
  • Leone je odborník na záběry postav z blízka – vidíte každý pór na hercově obličeji, každé mrknutí, přimhouření oka….
  • Claudia Cardinale je prostě kočka.
  • Tenhle film jasně dokazuje to, že hudba dokáže snímek pozvednout do neuvěřitelných výšin. Ennio Morricone díky skladbám a práci se zvuky dodal filmu šťávu. (ne, že by ji jinak neměl) Mimochodem, vsadila bych se, že hudbu jste určitě už někdy slyšeli.
  • Můžete shlédnout film v originálním znění s titulky. Nemáte rádi titulky? Netruchlete, ačkoliv snímek má cca 160 minut, scénář obsahuje jen něco kolem 10 stran dialogů.
  • Protože Leone je jeden s těch úžasných režisérů, kteří si sami píší scénáře, nebo se na nich výrazně podílejí.
  • Stojí to za to!:-)

 

 

No a pokud se před shlédnutím v kině toužíte ponořit do filmů Leoneho trochu více abyste věděli, co od nich čekat, zapněte si dnes večer TV Barrandov ve 21:15. Čeká tam na vás závěrečný film jedné slavné Leoneho trilogie s Clintem Eastwoodem – „Hodný, zlý a ošklivý“. (Celá trilogie: “ Pro hrst dolarů“, „Pro pár dolarů navíc“, „Hodný zlý a ošklivý“).