Říjen 23

V pátek 21.10. a sobotu 22.10. 2011 se v Havlíčkově Brodě konal již 21. ročník Podzimního knižního veletrhu.

Dvoudenní vstupenka zahrnovala krom možnosti opakovaných vstupů na veletrh i několik slevových poukazů a možnost navštívit galerii a muzeum v Havlíčkově Brodě.

V pátek byl veletrh pro návštěvníky otevřen od 10:00 hodin. Veletržní prostory se brzy začaly plnit díky nedočkavým návštěvníkům.

U stánku nakladatelství Argo se začínala tvořit fronta příznivců amerického spisovatele Roberta Fulghuma. Jeho příznivci mohli se samotným autorem promluvit a nechat si podepsat jeho novou knihu Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Autor velice ochotně podepisoval i své starší tituly a se zájemci se rád vyfotografoval.

Spisovatel Robert Fulghum podepisuje svou novinku „Drž mě pevně, miluj mě zlehka“
Spisovatel Robert Fulghum podepisuje svou novinku „Drž mě pevně, miluj mě zlehka“

Možnost návštěvy veletrhu využily i havlíčkobrodské školy, které navštívily zajímavé besedy.

Sobotní program veletrhu byl také velmi pestrý. V 11:30 se krom jiného mohli návštěvníci setkat s Pepou Nosem, který představil své nové album i knihu „Odvrácená strana šoubyznisu„. K mému zklamání zazněly z alba pouze dvě písně. Improvizovaná literární kavárna Petrkov v jedné části balkonu byla totiž nedůstojným prostředím pro tuto akci. A tak poté, co byla jeho druhá píseň i povídání o knize několikrát přerušena mikrofonem z hlavního podia umělec svou produkci předčasně ukončil. Napříště by tak možná bylo lepší takový program přesunout do některého ze salonků. Ani pro diváky totiž nebylo snané se do stísněného prostoru vejít.

Pepa Nos hrál své písně a mluvil o své knize „Odvrácená strana šoubyznisu“
Pepa Nos hrál své písně a mluvil o své knize „Odvrácená strana šoubyznisu“

Ve 13:00 si mohli návštěvníci nechat podepsat knihu u stánku nakladatelství Atlantis od Martina Hilského. Že vám to jméno nic neříká? Pravda, na obálce knih jej většinou nenajdete. Jedná se o překladatele především Shakespearových děl.

Martin Hilský podepisoval své překlady u stánku nakladatelství Atlantis
Martin Hilský podepisoval své překlady u stánku nakladatelství Atlantis

Pokud šly na někoho během veletrhu chmury, stačilo se zastavit u stánku Honzy Volfa – to je ten, co neumí hrát golf. Jeho sluníčkové pohlednice, kalendáře a optimistické citáty v knížečkách potěší každou smutnou duši.

Stánek měl stejně jako v loňském roce na balkoně.

Věčně usměvavý Honza Volf – ten, co neumí hrát golf

Věčně usměvavý Honza Volf – ten, co neumí hrát golf

Od 14 hodin jste se pak mohli setkat u stánku nakladatelství MOBA s úspěšným spisovatelem a historikem Vlastimilem Vondruškou. Autor byl velice milý a se zájemci by se býval dokázal bavit hodiny. Velice ochotně pak podepisoval své knihy a odpovídal na zvídavé dotazy čtenářů.

Vlastimil Vondruška dával autogramy u stánku nakladatelství MOBA.

Vlastimil Vondruška dával autogramy u stánku nakladatelství MOBA.

Jiří Žáček s Magdou Váňovou také udávali své autogramy.

Magda Váňová a Jiří Žáček

Magda Váňová a Jiří Žáček

Veletrh byl jedinečnou příležitostí, jak nakoupit knihy za jedinečné ceny pro sebe i své blízké a osobně se setkat s některými oblíbenými autory. Krom knih bylo možní zakoupit i nějaké společenské hry, velmi hezké diáře, pohlednice, obrazy a obaly na knihy. Pevně věřím, že každý kdo na veletrhu byl, najde pod Vánočním stromečkem nějakou zajímavou knihu. Třeba i s podpisem autora (jako zřejmě dostanu já:-) )! A stejně jako v předchozích letech nebylo v silách návštvníka zúčastnit se všech seminářů a autogramiád. Rozhodně však bylo z čeho vybírat a proto si nenechte ujít 22. Podzimní knižní veletrh, který se bude konat 19. – 20.10. 2012.

Krom veletrhu a doporovodných akcí bylo možné navštívit Galerii a Muzeum v Havlíčkově Brodě. Kdo se stihl odtrhnout od záplavy knih v KD Ostrov, jistě nelitoval! V Muzeu bylo možné vidět faksimilie rukopisů Elišky Rejčky a novou expozici K.H. Borovského.