Červenec 22

Jen záležitost žen, říkáte si? Chyba lávky! Tohle je noc i pro chlapy. Páteční noc totiž patří filmům s Bradem Pittem (a režisérem Davidem Finschrem). A ne filmům ledajakým! Jedná se totiž o snímky Sedm a Klub rváčů, které za to opravdu stojí!

Snímek Sedm můžete vidět ve 22:30 na TV Nova. V hlavních rolích zazářili Brad Pitt a Morgan Freeman, režie se ujal David Finscher (režíroval i Klub Rváčů nebo třeba snímek Zodiac či Vetřelce 3).

Název film získal díky semi smrtelným hříchům (obžerství, lakota, lenost, závist, hněv, pýcha a smilstvo). Právě ty jsou trnem v oku neznámému vrahovi. Záhadnou sérii vražd řeší nerovná dvojice detektivů, kteří přijdou na spojitost se středověkými náboženskými kázáními.

Film působí až mrazivě zlověstným dojmem, jeho závěr možná mnohé překvapí. Diváci jsou vtaženi do děje, který je jen tak nepustí. Snímek bývá často srovnáván s trhillerem Mlčení jehňátek a společně s ním je řazen k vrcholům žánru.

Známého herce, který ztvárnil hlavního záporáka vám úmyslně neprozradím, nechte se překvapit! Jediné co řeknu je pouze to, že jsme u něj zvyklí hlavně na kladné role (i když záporáky si střihl také a to dokonce i v jednom velmi známém filmu).

Sedm bylo natočeno v roce 1995 a stálo pouze 20 milionů dolarů. Za dva měsíce po jeho premiéře se náklady několikanásobně vrátily.

Klub rváčů, další z Finschových děl uvede večer TV Prima od 23:10 hodin. Proč se dívat na Klub rváčů? Když už i autor knižní předlohy řekne, že natočený konec se mu líbí více, než závěr uvedený v knize, je to obrovská poklona. A přesně tohle Chuck Palahniuk řekl. Ovšem po shlédnutí filmu zjistíte, že Finscher si to opravdu zasloužil. Přestože se jedná o hollywoodský film, všem hollywoodským klišé a pravidlům se zcela vymyká.

Úředník Jack již půl roku trpí nespavostí. Pomalu neví, co je sen a co skutečnost. V práci se nudí a hledá smysl své existence. Chodí tedy na různé terapie závislých nebo umírajících lidí. Zpočátku to Jackovi pomáhá, jenže pak se objeví Marla. Žena, jež stejně jako Jack do skupin nepatří, neboť je zdravá. A tak Jack znovu trpí nespavostí. Vše se rapidně změní, když se na služební cestě seznámí v letadle s Tylerem Durdenem. Ten Jackovi ukáže, jak zatočit s nudou. Nabídne mu ubytování, ale klade si speciální podmínku – Jack mu musí dát pořádnou ránu. Oběma se to zalíbí natolik, že založí Klub rváčů, místo, kde lze, alespoň na chvíli odložit své problémy a stát se někým jiným. Surovým bojovníkem.

Jenže, projekt, který na začátku vypadal jako velká zábava, začne růst Jackovi i Tylerovi přes hlavu. A navíc… první pravidlo Klubu rváčů zní: „Nemluvit o Klubu rváčů.“

V hlavních rolích: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter a další.

Všem co se Klub rváčů líbí (a mezi něž se řadím) zároveň velmi doporučuji skvělé stejnojmenné představení činoherního studia v Ústí nad Labem (Na Klub rváčů tam můžete vyrazit třeba 20. září). Pokud máte do Ústí daleko, sledujte jejich webové stránky, činoherák občas s různými představeními vyjíždí hostovat po republice.