Květen 2

Přiznávám se bez mučení. Přehlédla jsem dnes v TV programu snímek, který uvede od 22:30 hodin ČT2 v rámci Filmového klubu – Britských debutů Sledování. Film si můžete vychutnat v původním znění s titulky.

Protože film bude vysílán již za hodinu, uvádím informace z webu České televize (abych vás stihla navnadit):

„Osamělý mladík Bill žije v Londýně a rád by se stal spisovatelem. Chybí mu ale inspirace, kontakty i finance. Rozhodne se sledovat neznámé lidi na ulicích, z davu si náhodně vybírá jednotlivce a pozoruje jejich chování, aby získal inspiraci a náměty pro své psaní. Tak si alespoň sám pro sebe obhajuje své nepřiznané voyeurství. Jednou poruší základní pravidlo, které si stanovil – nesledovat někoho dvakrát. Narazí tak na mladého zloděje, sebejistého a inteligentního chlapíka jménem Cobb, který Billa okamžitě prokoukne. Kdo koho vlastně sledoval? Než si to Bill stačí srovnat v hlavě, Cobb mu nabídne spolupráci. Také jej zajímají lidé a neváhá kvůli tomu vstupovat do jejich soukromí. Díky novému příteli se život pro Billa stává mnohem zajímavější, než fiktivní příběhy, o nichž chtěl psát.

Celovečerní debut režiséra a scenáristy Christophera Nolana (Memento, Insomnie, Batman začíná), který vzniknul v průběhu jednoho roku o víkendech, je po formální i obsahové stránce originální. Nolanova výborná práce s postavami, dialogy a časem dělá z tohoto černobílého filmu napínavou podívanou, která zaujme navzdory svému skromnému rozpočtu. Příběh v žánru psychothrilleru se postupně skládá z jednotlivých zdánlivě nesouvisejících záběrů a scén až k překvapivé pointě. Některá témata a princip nelineárního vyprávění Nolan použil i ve svých pozdějších filmech Memento a Dokonalý trik. Snímek získal v roce 1998 cenu za nejlepší režii na Filmovém Festivalu v Newportu a další ocenění.“

Převzato z webu České televize , kde můžete shlédnout i rozhovor s režisérem z pořadu Filmkompas.

A tak, pokud večer nemáte chuť na romatický příbeh v podobě Procitnutí v Garden State, může být tento thriller pro vás dobrou alternativou.