Duben 19

ČT dnes večer bude servírovat dva snímky, které rozhodně stojí za to. Který z nich si vybrat? To záleží pouze na vás. Jisté je to, že oba naráz se bohužel stihnout nedají. A o jaké filmy se jedná?

Na ČT 1 můžete v rámci 20 filmových sezón v České televizi: Rozmarná léta českého filmu shlédnout po úvodním dokumentu film Štěstí od 21:00 hodin. Na ČT 2 pro změnu v rámci Velkých romantických příběhů můžete od 20:05 hodin sledovat Oněgina.

Štěstí, je film Bohdana Slámy (po tomto snímku natočil Venkovského učitele) vyprávějící příběh několika lidí a jejich vztahů. Děj filmu navazuje na režisér

ův debut Divoké včely. Monika (T. Vilhelmová) se rozhoduje, zda odletí do Ameriky za svým přítelem, nebo zůstane doma aby pomohla postarat se o děti své nejlepší kamarádky, která se musí léčit ze závislosti na svém ženatém příteli. Největší pomoc najde u Toníka, se kterým se zná z dětství a díky němuž se pokusí nahradit dětem opravdovou rodinu. Ukáže se, že u Toníka se dá najít nejen opora, ale možná i opravdová láska.

Film získal mnoho ocenění na zahraničních festivalech. U nás obdržel 7 Českých lvů.

Naproti tomu ČT2 nabídne zpracování klasické Puškinovy předlohy Oněgin ve verších. (Upozorňuji, že toto je další možnost čerpání povinné četby pro nečtenáře i když kniha je kniha:-) ).

Evžen Oněgin (R. Finnes), znuděný mladík z vyšší společnosti tráví své dny nečinností a návštěvami večírků petrohradské smetánky. Znuděn svým životním stylem opouští společenský život a přesouvá se na venkovské sídlo, jež zdědil po svém strýci. Básník Lenský ho zde seznamuje s rodinou Larinových a chce mu představit svou nastávající Olgu. Zde se Oněgin setkává s Taťánou (L. Taylor), která je jím okouzlena a vyznává mu lásku. On ji ale chladně odmítne.

Po letech se znovu setkávají a tentokrát je to Oněgin, kdo zahoří láskou…

Dnešní večer je tedy rozhodně z čeho vybírat. Je jen na vás, co zvolíte.