Únor 25

… no a?

Každý rok chodím s přáteli mezi Vánočními svátky na poslední leč. A do letoška (vlastně loňského roku) jsem chodívala bez přítele, neboť on nezná klasické tance a měl strach, že by se jinak nudil. Nijak extra mi to nevadilo, s přáteli totiž bývá zábava. Před pár lety to ale začalo vrtat v hlavě mojí babičce.

Když jsem se na ples chystala neváhala se mě otázat, s kým hodlám tančit, když přítele nechávám doma (to jí hlava vůbec nebrala). Odvětila jsem, že přeci s kamarády a hlavně s kamarádkami (dívek bylo v našem osazenstvu více). Vrtěla hlavou a nechápala. Dokonce mi pohoršeně vytkla, že budu vypadat jako lesba. Ujistila jsem jí tehdy, že je mi jedno jak co bude vypadat, ale že na ples nejdu proto, abych seděla celý večer u stolu.

Babička bohužel nedokázala pochopit, že dnešní plesy a zábavy mají s těm z dob jejího mládí pramálo společného. Chlapci se na plesy nechodí seznamovat a tak je tanec s někým cizím téměř zázrak. Naopak jsem nabyla dojmu, že kluci bez partnerek se chodí na plesy s kámoši opít (což nechápu, protože přičteme-li k tomu všemu cenu vstupenky vyšla by je hospoda levněji).

Letos (pardon, loni, jak jsem již psala na začátku, na Poslední leč chodíme mezi Vánočními svátky) jsem šla s přítelem a i přesto jsem tančila s kamarádkami. Nemohla jsem si nevzpomenout na babičky výrok. Ale co naplat, když u stolu sedí 2 kluci a 8 dívek? Navíc, hned na začátku náš stůl zpěvák hrající kapely vyzval, ať spolu my dívky tančíme a nestydíme se. Nestyděli jsme se tedy a ples si řádně užily. Můj přítel a kamarádky manžel všechny řádně protočili, byla legrace.

Vedle nás byl stůl u něhož sedělo několik kluků. Říkala jsem si, že by kamarádky jistě potěšilo, kdyby pro ně ti hoši přišli. A tak když jsme se zvedali k tanci, naklonila jsem se k nim a řekla, že pokud si nevšimli, tak vedle nich je stůl plný dívek a možná by nebylo špatné to využít. Byla jsem upozorněna, že si všimli a tím veškerá naše komunikace zhasla, tančit nepřišli.

A co jsem tím vlastně chtěla říci? Asi jen to, že by nebylo od věci, pánové, chovat se občas jako muži, protože jenom kvádro a půllitr z vás chlapa neudělá.