Říjen 21

jak někteří lidé neumí zacházet s technikou kterou mají v práci

Nepřestávají mě fascinovat někteří zaměstnanci. Minulý týden jsem byla v knihovně na jiné fakultě. Potřebovala jsem si nascanovat část jedné knihy, kterou budu citovat ve své práci. Jelikož jsem tam byla poprvé, cítila jsem se trochu zmatená. Když se mi knihu podařilo zapůjčit ze studovny kvůli scanování, nevěděla jsem, jaký používají program apod. Vydala jsem se tedy zeptat paní knihovnice, co to tam má na starosti. Jedinou informaci, kterou mi byla schopná poskytnout bylo to, ke kterému počítači si mám sednout (naivně jsem si totiž myslela, že scaner mají po síti připojený ke všem počítačům). Jinak mě ovšem ohromila sdělením: „Já nevím jak se to dělá, to si každý student dělá sám.“ Nestalo se mi to poprvé, domnívám se, že ona dotyčná má možná problém i s kopírkou, neboť to si každý student také kopíruje sám, když má kopírovací kartu. Jak je možné, že ta paní neumí zacházet se svěřenou technikou a poradit s tím nováčkům?

Doma jsem se nad tím rozčilovala, protože mě to skutečně fascinovalo, ale přítel mě vyvedl z míry ještě snad více. Řekl totiž, že ho to vůbec nepřekvapuje, u něj na obchodním oddělení prý když přijde zazipovaný soubor, tak jej neumí otevřít a volají mu…(na práci má samozřejmě mnohem důležitější věci).

A to mám prosím z knihoven dobré zkušenosti, ze všech, krom těch univerzitních. Když jsem předloni knihovnici v naší knihovně požádala o prodloužení knih, řekla mi, ať si to laskavě prodloužím přes internet. Poté, co jsem se zeptala na heslo mi řekla, že už neví jaké mi tam naťukala. A když jsem jí o měsíc později požádala o pomoc při hledání jedné knihy, kterou jsem v příslušném regálu nemohla najít, byla jsem upozorněna ať si najdu signaturu. Odvětila jsem, že právě podle té knihu hledám. Nakonec se tedy velmi neochotně zvedla, knihu nenašla a řekla – tak tam není no, možná se ztratila…

A především tón, s jakým se mnou ta žena mluví ve mně vzbuzuje odpor do naší fakultní knihovny chodit…

Může mi někdo vysvětlit, za co jsou ti lidé placení??!!