Říjen 5

Film můžete vidět na ČT 2 v úterý 5. 10. 2010 ve 20:00 hodin

Film, který získal 5 Oscarů vás jistě osloví!

Snímek je natočen podle stejnojmenné knihy Averyho Cormana, která vyšla v roce 1977. Film byl natočen v roce 1979.

Na pozadí intimního dramatu jsou vidět události odehrávající se v americké společnosti na konci sedmdesátých let. V té době čeřily veřejnou diskusi otázky zda muž dokáže vychovávat dítě, nebo zda je žena schopná vybudovat úspěšnou kariéru jako muž. K gendrovému zemětřesení přispěl právě i tento snímek.

Nesnažil se o změnu systému, vylíčil hrůznost rozvodu = emočního teroru, který za sebou měly (a mají) miliony lidí na celém světě a který se týká především i jejich dětí.

Příběh začíná v okamžiku, kdy psychycky strácající Joanna na pokraji nervového zhroucení opouští workholického manžela Teda a s těžkým srdcem mu nechává na starost sedmiletého synka Billyho. Sobecký Ted to nečeká a náhle se musí v prostředí rušného New Yorku postarat o dítě, udržet si práci a naučit se vařit. Při tom si Ted odmítá připustit, že Joanna se možná již nevrátí.

Po několika měsících kdy si Ted pracně vybuduje vztah ke svému synovi a na Joannu už si téměř ani nevzpomene se manželka vrací a chce syna zpět. Jejich spor o dítě tak musí vyřešit soud…

U soudu se Ted ptá: „Proč mohou ženy žádat pracovní zrovnoprávnění, ale muži nemůžou chtít to samé, pokud se jedná o výchovu dítěte?“

Hlavní role ztvárnili Dustin Hoffman a Meryl Streep. Herci byli ve svých rolích přesvědčiví i proto, že Hoffman v té době sám procházel rozvodem a Streepová se vyrovnávala se smrtí svého snoubence.

Některé scény si herci přetvářeli „k obrazu svému“ což jim dodává na větší působyvosti a důvěryhodnosti.