Září 26

neděle, ČT 2, 20:00 hodin

 

 

 

 

Helena Třeštíková, dovolím si říci jedna z našich nelepších dokumentaristek natočila mnoho časosběrných dokumentů. V České televizi jste již mohli vidět například Manželské etudy, V pasti – Katka, Manželské etudy po dvaceti letech. V neděli můžete vidět i snímek René, jež získal v roce 2008 Evropského Oscara v Kodani.

 

Ryze dokumentární film se syrovou autentičností vypráví těžko uvěřitelný příběh Reného, který byl od sedmnácti let sledován filmovou kamerou na své cestě mezi vězeními a krátkými pobyty na svobodě. Kamera ho v roce 2008 opouští v jeho sedmatřiceti letech, tedy přesně o dvacet let později, jako nemocného člověka, muže stále se pohybujícího na hraně zákona, který napsal a publikoval dvě knihy. Čas proměny z mladíka v muže zaznamenávala režisérka Helena Třeštíková na pozadí významných politických změn střední Evropy. Reného příběh začíná ve vězení pod socialistickými plakáty, pokračuje během sametové revoluce a dostává zdánlivou pointu amnestií tehdejšího prezidenta Václava Havla. René se ale brzy vrací zpět do kriminálů, aby tak vstoupil do Evropské unie opět jako vězeň. V průběhu let strávených za mřížemi, zejména za krádeže, se nechal potetovat na celém těle, utekl z vězení a zase byl chycen, vydal dva romány, vykradl byt samotné režisérce, prožil dva milostné příběhy, onemocněl roztroušenou sklerózou a psychologové u něj zjistili nadprůměrnou inteligenci. Krk hlavního protagonisty tohoto časosběrného dokumentu „zdobí" anglicky nepřesně vytetovaný nápis „Fuck of people". (oficiální text distributora)

Pamatuji si, že po skončení promítání v kině jsme všichni tiše seděli. René není příběh „vypatlaného magora", který neví co by a krade. Po shlédnutí dokumentu zjistíte, že René je vysoce inteligentní člověk. Magor by přeci nemohl napsat dvě knihy! Co jej tedy svedlo na kriminální dráhu?

Film René vysílá Česká televize na svém druhém kanálu v neděli ve 20:00 hodin.