Duben 23

Z páteční večeře…

V pátek jsme byli s drahým Hodinovým manželem na večeři (v rámci emancipace jsem zvala já). Nějak jsme se (tuším že jsem to začala já) začali bavit i o mzdách v zaměstnání – to jako obecně.

Trochu jsem se rozčílila nad tím, že ženy, přestože zastávají stejnou práci jako muži (ba dokonce odvádějí práci i lepší), jsou hodnoceny nižší mzdou než muži. Připadalo mi to nespravedlivé.
Drahý přítel (= Hodinový manžel) mi to jasně vysvětlil (!) tím, že je to logické (jak pro koho). A víte tedy, proč mají ženy nižší mzdu než muži, přestože odvádí stejnou práci? No protože ženy mohou mít děti!
To mě tedy docela rozčílilo! Důvod je údajně prostý – u žen se očekává že budou mít děti. Zaměstnavatel samozřejmě musí ze zákona zaměstnankyni po dobu mateřské dovolené místo podržet, což je pro něj komplikace. A odskáče to žena tím, že dostane menší plat.

Přiznávám, že tenhle důvod se mi nezdál jako dostatečný. Dnes navíc na rodičovskou (!) dovolenou mohou i muži. Je faktem, že žena je většinou s dětmi doma, když děti onemocní, ale… Na děti jsou přeci dva! A tak se ptám – myslíte si, že je to spravedlivé, aby žena měla na stejné pozici jako muž menší plat? A pokud si to myslíte, tak proč?

Navíc, jak k tomu přijdou ženy, které děti mít třeba nemohou, nebo ženy, které dají přednost kariéře a děti si nikdy nepořídí? Měly by snad ženy, které nemohou mít děti donést zaměstnavateli "papír" od lékaře s potvrzením, že děti mít nemohou aby dostaly vyšší plat? Nebo by zaměstnavatel ženám, které si děti nikdy nepořídí měl zpětně doplatit onen rozdíl na mzdě?

Takže moje otázka zní: Souhlasíte s názorem Hodinového manžela? Je nižší mzda na stejné pozici pro ženy spravedlivá, protože ženy mohou mít děti a tudíž tím mohou zaměstnavateli způsobit komplikace? Vyjadřujte se, prosím, v komentářích.