Únor 8

Jako malá jsem hodně snila…

Jako malá holka jsem hodně snila s otevřenýma očima. Byla to dovednost, kterou jsem si tak nějak sama osvojila a tenkrát mi to připadalo skvělé. Snila jsem především při různých cestách kamkoliv v autě, vlaku či autobuse s pohledem upřeným kamsi ven a sledovala u toho krajinu. Většinou se mi podařilo přestat vnímat okolí a zabrat se tak do vlastního snění natolik, že když mi někdo něco chtěl, musel na mě zvýšit hlas nebo do mě šťouchnout.

Zajímavé je, že si tak nějak poslední dobou uvědomuji, že jsem zřejmě tuto schopnost ztratila, či spíše byla dost potlačena. Dovedu při pohledu z okénka přemýšlet o tom co budu dělat odpoledne nebo večer, ale nedovedu se přenést do jiného (mého vlastního) světa, který jsem tehdy okupovala jen já případně osoby, které jsem do svého světa pustila a když mě naštvali, tak v něm jednoduše zase nebyli, protože byli mou myslí vykázáni…

Nabízí se otázka, čím je to asi tak dáno. Je to tím, že stárneme a jako děti jsme měli prostě na snění buňky, které společně se zjištěním dosažitelného a nedosažitelného mizí? Dovedeme ještě snít, nebo si jen přejeme reálné věci?

Co vy a snění? Dovedete snít o imaginárních věcech, nebo sníte jen například o větším platu, diskotéce na které poznáte toho frajera z vlaku apod?