Prosinec 6

kdo byl hodný, nemusí se bátVčera bylo jako každý rok 5. prosince. Nevím jak u vás, ale u nás pravidelně v tento den chodí čerti:-)
S naší „čertovskou“ bandou jsme byli domluvení na 17 hod. jako obvykle jsem byla na místě první a jako obvykle se nám podařilo vyrazit zrhuba až v 17:45. Kdybyste viděli, jak krásnej jsem Mikuláš (jen ty fousy mi lezou stále do pusy a přes masku skoro nevidím…)!
Berlu jsem někam zašantročila, ale jelikož jsem mladý Mikuláš, tak jsem to nakonec zvládla bez ní:-)
Hned u prvního domu čerti (obzvláště jeden) vyděsili malou holčičku tak, že přestala komunikovat – trvalo mi potom snad půl hodiny, než jsem ji přesvědčil, že jsem hodný Mikuláš a jelikož byla určitě hodná, tak se nemá čeho bát:-) Nakonec s pomocí dala dohromady i básničku (no, řekla z celé básničky asi tři slova a ostražitě sledovala čerty – prakticky řekla básničku její maminka).
Další „strašení“ bylo celkem bez problémů. Některé děti jsou naprosto úžasné! Tak třeba jeden malý hošíček u kterého jsem čekala, že se bude čertů strašně bát (přeci jen mu byl teprve rok a půl) se naopak čertům smál a tahal je za rohy!
Zato jedna holčina – opravdu snad nejzlobivější dítě ve vsi, se bála jen co jsme tam vešli, když se konečně trochu uklidnila a přestala plakat a ječet, tak si ke mě šla pro nějaké ty dobroty, ale ouha – neposlušný čert se jí dotkl, strašně zaječela (předtím jste ji měli vidět, když ji čerti rvali do pytle) a já si myslela, že se musela počůrat strachy…
Obecné pravidlo ale zní: pokud jsi byl hodný, nemáš se čeho bát!:-)
Mile mě překvapil jeden klučina, co na otázku, zda byl hodný odvětil: „No, trošku jsme zlobili“ Konečně někdo, kdo o sobě netvrdil, že je svatoušek:-)
Zajímavé je, že některé děti vám ještě odpoledne cestou ze školy tvrdí, že čerti jsou jen masky a pak, když se tam objevíte, tak to vypadá, že maminkám urvou nohu nebo je rozmačkají, jak se za ně schovávají nebo k nim tisknou.
Snad dětem jejich sliby o tom, jak budou hodní vydrží. Alespoň do zítřka…:-) Pro jistotu jsme rozdali metličky – aby rodiče nemuseli čekat zase celý rok…
Mikuláš
A takhle nějak jsme vypadali – no nejsem krásnej Mikuláš?