Srpen 22

1. – 3.8. 2013

Druhý den jdu na festival až později, než jsem původně plánovala. Čekám na přítele, který se kvůli práci neúčastnil čtvrtečního hemžení. Na pátek je v plánu poměrně velkolepý program, na tento den ani nelze koupit samostatnou vstupenku.

Do areálu vcházíme nakonec kolem 16 hodiny a protože se přítel nevyzná, nejprve si ho celý společně projdeme.

Obrázek převzat z oficiálního webu Sázavafestu

16:40 – 17:30 Lety mimo

První kapelou na kterou jsme zavítali byli Lety mimo. Hráli v komorním prostředí, přesto to bylo velmi příjemné vystoupení, které jsme si skvěle užili. Kapela hrála trochu nezvykle akusticky, díky tomu známé písničky vypadaly zase trochu jinak.

 17:30 – 18:20 Rybičky 48

 Kapelu, která funguje už od roku 2002 zná díky hitům, které se hrají v rádiích jistě spousta lidí. To naznačoval i dav, který stál pod pódiem. Bezprostřední a suverénní chování kapely i vtípky byly fajn, chvílemi se členové neshodli a v mezerách mezi písničkami si skákali do řeči. Nechyběly velké hity kapely a tak se mávalo, skákalo a zpívalo.

Trochu mě zajímalo, jak se kluci popasují s písničkou, kde má zpívat žena. A oni neuvěřitelně překvapili! Bylo to super!

18:20 – 19:10 Mandrage

Tahle skupina to ze sebe neuvěřitelně sype:-D Mezery mezi songy nejsou v podstatě žádné, skoro se až divím, že nikdo z nich nezkolabuje. Naštěstí jsou kluci ještě mladí. Koncert si umí užít. Před vystoupením bylo pódium zatažené. Rybičky 48 měly ale z mého pohledu větší náboj. Neznamená to však, že bych si koncert neužila.

19:10 – 20:00 Celeste Buckingham (SK)

Příjemná zpěvačka. Legrační, že před koncertem jsem zarytě tvrdila, že ji vůbec neznám, ale jakmile se začalo hrát, tak jsem si notovala. No jo, holt já na ty názvy a jména moc nejsem:-D

20:00 – 21:00 Vypsaná fixa

 Kapelu asi netřeba blíže představovat. Jen dodám, že během projekce jsme se šli občerstvit. Jíst se musí, no:-D

21:00 – 22:10 Hadouken! (UK)

Headliner celého festivalu. Pro mě trochu zklamání. Hudba ušla, ale něco mi chybělo. Krom toho nemám ráda, když zpěvák mluví často bezdůvodně vulgárně a občas nadává divákům. Někomu to může připadat cool nebo super, mně ne. Jsem holt ze staré školy. Navíc mi připadali trochu prkení. Ale na atraktivnosti u diváků jim to neubralo. Nechyběla ani největší hitovka „Levitate“. Možná jsem měla příliš vysoká očekávání a proto jsem byla trochu zklamaná.

22:10 – 23:20 Dub FX (AUS)

Třicetiletý Australan Benjamin Stanford vydá za celou kapelu. Všechny zvuky si vytváří ústy a protože by to při projekci vše nezvládl, pomáhal si vlastními nahrávkami. Rozhodně zajímavé.

23:20 – 00:20 Kryštof

Dav před pódiem byl tak hustý, že nebylo možné projít někam jinam. Bylo před vystoupením skupiny Kryštof. Víc lidí asi na žádnou jinou kapelu nepřišlo. Richard Krajčo si to také užíval. Jeho první věta zněla: „Kde jste všichni byli, když tu byli Hadouken!?“ Co písnička, to hit. Všichni všechno znali, skvělá atmosféra. Nedivím se, že R. Krajčo bývá po koncertech vyčerpaný. To co předváděl na pódiu bylo téměř neuvěřitelné (skáče, běhá atp.). Rád si také povídá s publikem. Mimo jiné informoval o tom, že chtěli vydat desku, která bude volně stažitelná z jejich webu. Fanouškům se to ale nelíbilo. Tak se nakonec rozhodli, že to udělají a pro fanoušky, kteří budou chtít mít desku v originálním obalu vydají limitovanou edici. Takže se na podzim máme na co těšit!:-)

00:20 – 01:10 Peter Bič Project (SK)

Přítel byl po pracovním dni unaven, ale mně se ještě spát nechtělo a tak jsme se rozdělili. Je zvláštní u kolika interpretů si člověk myslí, že od nich nic nezná. A pak, když hodí do strun, tak se plácnete do čela a řeknete. No jó, to znám! 😀 A přesně tohle byl ten případ. Původně jsem chtěla jít na Xindla X, ale ve stanu bylo narváno a tak jsem se přesunula. Myslela jsem si, že tuhle kapelu vůbec neznám a ejhle, ukázalo se, že jejich hudbu znám moc dobře, minimálně z rádia. Super šoumeni a dobrá hudba. Naživo se mi moc líbili.

01:10 – 02:10 Lyre Le Temps (FR)

Pro mě obrovské překvapení. Líbili se mi mnohem více než Hadouken! Naživo jsou super a umí udělat neuvěřitelnou show a to bez nadbytečného užívání vulgarismů. Kapela vystupovala na Sázavafestu již loni. Překvapilo mě, že zpěvák tvrdil, že některé tváře vpředu poznává (jistě by to říkat nemusel, pokud by to nebyla pravda). Světelná show s projekcí si mě naprosto získala. Propojení kapely s diváky fungovalo. A přestože jejich hudba není zcela můj šálek kávy, naživo bych znovu neváhala! Tohle vystoupení nabíjelo energií!

Záběry, tuším z loňského roku:

A celý druhý den očima reportérů