Srpen 6

Plastoví obyvatelé městečka Panika vyrazili před dvěma lety do českých kin. Nyní se dostávají i na televizní obrazovku. A že to stojí za to! Kovboj, Indián a Kůň totiž prožijí poněkud bizardní dobrodružství. A vy můžete být u toho! Dnes od 20.55 na ČT 2 a v českém znění.

Druhý program České televize tak pokračuje v cyklu Animace na Dvojce, díky němuž jste již mohli vidět snímek Ztracená hvězda nebo Valiant.

Belgicko-francouzská komedie Panika v městečku vznikla v dílně animátorů Vincenta Patara a Stéphana Aubiera. Za 260 dnů se autorům podařilo rozhýbat 1 500 plastových herců, přičemž každého bylo nutné naklonovat nejméně dvěstěkrát a následně rozhýbat do souvislého pásma (metoda rázové animace).

Hlavní hrdiny – Kovboje, Indiána a Koně, našli autoři prý na bleším trhu.

Ústřední trojice postav žije v dokonalé harmonii a pohodě, dokud se Indián s Kovbojem nerozhodnou Koni kupit dárek k narozeninám. Jenže to moc překombinují, řeklo by se zkoní a na stabu zahradního grilu objednají několik milionů tvárnic namísto několika cihel. Kam s tím vším materiálem, aby si toho Kůň nevšiml?

Ujeté dobrodružství zatáhne ústřední trojici například pod vodní hladinu, do polárních krajin nebo do středu Země.

Z výše uvedeného je myslím zřejmé, že snímek si užijete zřejmě více vy, dospělí, než vaše děti.

Film popírá vše, co jste o zvířatech a lidech znali, všichni umí a rozumí francouzky, kůň jezdí na hodiny hudby autem atd. Navíc neplynulý pohyb figurek způsobený metodou animace přidává snímku na komičnosti.

Lineární a logické vyprávění nebylo prioritou tvůrců a tak se animák připomíná především dětskou hru dvou dospělých. Limitem je pak fantazie obou tvůrců a nutno podotknout, že ta je poměrně velká. Všechny co si proto zapnou večer ve 20:55 ČT 2 čeká nezapomenutelná jízda.