Červen 23

Hořice 18. a 19.6. 2011

O víkendu v Hořicích probíhal již 20. ročník Fuchs Oil České Tourist Trophy. Vzhledem k počasí jsme se rozhodli navštívit až nedělní závod. Počasí nám přálo, pouze na předposlední závod se přihnala krátká ale vydatná přeháňka aby následně zase mohlo vysvitnout slunce. Mnohem protivnější byl ale vítr, který nepříjemně foukal celý den.

Závody Tourist Trophy nejsou pouze o rychlosti, ale i o pravidelnosti. Na soutěžní trati, která vede i přes část města bylo vidět kolem 300 strojů. Kvůli počasí došlo na trati i k několika nehodám, na můj vkus jich bylo možná až nezvykle mnoho a k mému překvapení jsem dokonce dvě z nich viděla na vlastní oči (není moc příjemný pocit vidět jak někdo vlastním tělem přelomí dvě zábrany). Později se naštěstí ukázalo, že nejvážnějším zraněním byla zlomená klíční kost.

Závody komentovali Karel Březina a Václav Svoboda. Oba se svého úkolu zhostili více než dobře, nejen že celou dobu mluvili k tématu, ale jejich vědomosti z oblasti techniky historických strojů na trati byly ohromující.

Jízdy byly strhující jako vždy. Někteří závodníci jezdili jak se říká „na krev.“ K vidění bylo mnoho pěkných strojů z depa si mohli návštěvníci krom pěkných fotografií nebo Hořických trubiček odnést i suvenýr v podobě trička (s jiným obrázkem než loni:-) ).

Celkově hodnotím tento jubilejní ročník jako velmi povedený. Na závody se mi podařilo „vytáhnout“ i kamarádku M. Doufám, že se ti tam líbilo i když z nehod jsi byla otřesená, promiň, jsem si jistá, že jsi za ně opravdu nemohla:-) (Pro čtenáře – následovaly vtípky tipu – kam se postavíš tam se někdo vyválí.)

Letos je to již 75 let co se jely v Hořicích první motocyklové závody. 20 let co se jel v Hořicích první závod Tourist Trophy (bohužel, otázka příštího ročníku je zatím ve hvězdách, protože bohužel TT není tak hojně navštěvovaná jako 300 zatáček a tudíž prodělečná) a v příštím roce čeká Hořice další jubileum a tím je 50. ročník závodu 300 zatáček Gustava Havla.

Velký dík patří především všem pořadatelům, účastníkům i dobrovolníkům kteří se na akci podíleli.

Pro bližší informace vám doporučuji navštívit internetové stránky automotoklubu Horice.

Více fotografií naleznete jako obvykle u mě v Galerii.

Tekhle vypadal loňský ročník:

U mě na blogu můžete do loňského ročníku nahlédnout zde.

A takto ten letošní:

HONDA 400 CB, 1974

I sebelepší stroj někdy vypoví službu. BENELLI 500, 1973

Sidecary na trati. Vlevo PEDRINI YAMAHA 750, vpravo TRIUMPH 650 kneeler, 1963.

BSA 500 Slooper De Lux, 1930

JAWA 250 pérák, 1954

ČZ 125, 1954

Hrozivě vypadající nehoda, naštěstí nedošlo k vážnému zranění.

ESO 500, 1966

Před startem, ten je také zážitkem sám o sobě. Motocykly jsou roztláčeny…

TRIUMPH 750 Triton, 1971

HONDA 250 CB, 1962

V pozadí AERMACCHI 250 Sport, 1961 po nehodě; vpředu JAWA 250, 1960.