Listopad 19

Strhující příěh dvou osobností, které se sice doslova řídí do propasti, ale zároveň v sobě objevují vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním svázaném životě neměly ani tušení…

Klasická road movie Ridleyho Scotta oceněná Oscarem za nejlepší původní scénář a několika Zlatými glóby (nejlepší film, nejlepší scénář, nejlepší ženský herecký výkon.

Film v němž se objevil začínající herec Brad Pitt. A upoutal, neboť po tomto snímku se z něj začala stávat filmová hvězda.

V hlavních rolích se představily: Susan Sarandon a Geena Davis

Příběh vypráví o samostatné, zatrpklé servárce Louise Sawyerové a její kamarádce, ušlápnuté, poddajné a despotickým manželem ovládané Thelmě Dickinsonové. Obě se rozhodnout vyrazit si na víkend do hor aby unikly nudě svých všedních dnů. Večer se obě ženy zastaví na večeři a Thelma, která je jako opilá svobodou se opije doopravdy a začne koketovat s náhodou známostí Harlanem. Když se jí muž na parkovišti pokusí znásilnit, zasáhne Louisa a po prudké hádce surovce zastřelí.

V panické hrůze ze svého činu se obě ženy rozhodnou utéct do Mexika namísto zavolání policie. Jsou totiž přesvědčeny, že ta by jim nevěřila…

Snímek v devadesátých letech otevřel diskusi o postavení ženy v moderní společnosti a rodině.

Pozornost si jistě zaslouží i skvělá hudba Hanse Zimmera (který se hudebně podílel i na filmech Rain man, Řidič slečny Daisy, Lví král, Počátek…).

Thelma a Louse – dnes večer ve 23:00 na ČT 1

A pokud trávíte rádi páteční večery u televize, nebo dnes nemáte zrovna co dělat doporučuji také:

film Disturbia, který můžete vidět dnes na Nově ve 21:50

nebo film Pí jež uvede TV Film + v 00:50