Srpen 22

Město koně Převalského

Do Slatiňan jsme se vydali podívat v neděli 25.7. 2010 po obědě. Malebné město ležící na obou březích řeky Chrudimky se nachází v Pardubickém kraji, nedaleko Chrudimi. Název města je odvozen od nedalekých slatin (tzv. Vorlin). Slatina se v těchto místech těžila ještě v 19. století jako palivo pro lukavickou chemickou továrnu. První písemná zmínka o městě pochází z roku 1294.

 

 

Ve Slatiňanech a v okolí je mnoho míst k návštěvě mezi něž patří například i rozhledna Bára. Jak jsem již uvedla, vyrazili jsme odpoledne a tak jsme stihli navštívit pouze zámek, ve kterém je umístěno hippologické muzeum a tzv. Kočičí hrádek. Prošli jsme se kolem ohrady s koňmi převalského a ohradou s kladrubákem a pak byl čas vyrazit zase domů.

Ale pěkně popořadě. Zámek Slatiňany, je poprvé jako tvrz zmíněn v roce 1294 kdy byl majetkem Františka ze Slatiňan. V 16. století pak na místě gotické tvrze nechal Bohuslav Mazanec z Frymburka postavit renesanční zámek. Do dnešní podoby zámek upravila rodina Auerspergů v 19. století.

Po druhé světové válce vzniklo v zámku hippologické muzeum dokumentující vývoj koně od jeho vzniku až po současnost. Expozice není věnována pouze vývoji koně, ale i jeho uměleckému ztvárnění. Muzeum je nejrozsáhlejší v Evropě.
Zámek nabízí také expozici hospodářského zázemí a zámecké kuchyně, ale tuto expozici jsme již nestihli navštívit.

 

 

Co se týče prohlídky hippologického muzea, zpočátku jsem z ní byla velmi rozladěná, neboť většina skupiny udržovala poměrně svižné tempo a já si nestíhala expozici dostatečně prohlédnout. Zhruba v polovině prohlídky se tempo upravilo a já byla konečně spokojenější. Průvodce mluvil pěkně a jeho vtipy byly skutečně vtipné (jen mohl opravdu trochu zvolnit tempo abychom si mohli prohlídku více vychutnat, na druhou stranu to tempo se dá pochopit, neboť se jednalo o poslední prohlídku toho dne).

K zámku patří zámecký park s rozlohou 16 ha, založený počátkem minulého století v anglickém stylu. Park je druhou nejbohatší sbírkou dřevin ve východních Čechách. Právě v parku, malý kousek od zámku, můžete nalézt ohradu s koňmi Převalského. My v ohradě krom těchto nádherných stvoření našli i ježka:-)

 

 

Asi 200 metrů od zámku se nachází hřebčín. V případě, že Slatiňany navštívíte s větší časovou rezervou než my, můžete jít na prohlídku hřebčína či se vydat na projížďku kočárem. V hřebčíně se chovají Starokladrubští vraníci, jejichž chov je proslavený po celém světě. Chov tohoto koně byl ve Slatiňanech právě před více jak padesáti lety regenerován a navrácen k životu. Právě díky tomu můžete na pastvinách kolem Slatiňan tyto nádherné vraníky spatřit.

 

 

Za pozornost jistě stojí i vrch Královská hůra, který je nejvyšším vrcholem v okolí, přestože měří pouhých 391 m. n. m. Je na něm umístěna poeticky nazvaná miniatura hrádku tzv. Kočičí hrádek. Tento hrádek nechala postavit v 19. století kněžna Vilemína Auerspergová, kterou okouzlil romantismus. Miniatura byla určena ke hrám zámeckých dětí a pokud máte děti, udělá jim radost jistě i dnes – a to vůbec nemusíte bydlet na zámku:-)

 

 

A protože čas pokročil, museli jsme se pomalu vracet zase k domovu. Pro sběratele turistických vizitek, mezi něž jsme se loni zařadili, jen dodám, že ve Slatiňanech lze získat vizitky hned 3 (Zámek, Hřebčín a Kočičí hrádek).

Ps: A protože mě přestalo bavit zdlouhavě vkládat fotografie na bloguje, rozhodla jsem se vytvořit fotogalerii, kde si snímky můžete prohlížet i v lepší kvalitě:-)
Ps2: Těšte se na fotoreportáž se včerejší akce Cihelna 2010, a povídání o tom, jak jsem se měla na dovolené:-)