Duben 10

výlet před Velikonočním pondělím

Pro náš první větší letošní výlet jsme si vybrali návštěvu Sázavského kláštera. O víkendu před Velikonočním pondělím se udělalo pěkně a tak jsme v sobotu po 13 hodině vyrazili.
Cesta netrvala tak dlouho, přesto jsem po zimě motocyklu odvykla a jelikož jsem neřídila, začal mě brzy bolet zadek:-))
V Sázavě se mi proto značně ulevilo:-) Protáhla jsem své bolavé údy, sundala přebytečné ošacení a šlo se ke klášteru.
Vzhledem k tomu, že není ještě sezona v plném proudu, dalo nám práci zjistit, kde je vůbec pokladna:-) Krom razítka do sbírky co přibylo do sbírky mě, si stihl přítel zakoupit turistickou vizitku a natisknout do deníku také razítko. Na porozhlédnutí se po materiálech či pohlednicích nebyl již čas. Nakonec byla prohlídka poměrně komorní, o to možná lepší – ve skupině jsme byli 4.
Hned na začátku jsme byli průvodkyní upozorněni na to, že bychom si měli zapamatovat z prohlídky alespoň 3 věci, přiznávám, že mi v hlavě uvízly pouze 2:-D
Jednou z nich bylo heslo Svatý Prokop, druhé jeden z nejstarších klášterů v Čechách.
Sázavský klášter byl založen Prokopem – byl později svatořečen.
Prohlídku jsme začali v severní zahradě. Nachází se zde základy kostela sv. Kříže z 11. století.
Nebudu se zde dlouze rozepisovat o historii kláštera, snad jen jednu ze zajímavostí: v klášteře se jako jazyk liturgie používala staroslověnština, nikoliv latina. Sv. Prokop tak chtěl bohoslužby přiblížit i široké veřejnosti. Od samého začátku se to však nelíbilo papeži. Za dob vzniku kláštera ho velmi podporoval panovník, ale pozdější vládci s to již nedovolili, neboť se jejich postavení změnilo.
V jedné z místností kláštera je také v podstatě unikát. Jako freska je zde zobrazena tzv. Panna Marie Kárající. Jinde to neuvidíte, traduje se přeci, že Ježíšek vůbec nezlobil. Malíř jenž maloval tuto fresku měl zřejmě jiný názor…:-)
Perlička na závěr, jeden ze světských majitelů kláštera nechal přestavět klášter na zámek. Poté, co do této přestavby investoval spoustu peněz však prohlásil, že stavba (bohužel) vypadá stále jako klášter.

Při zpáteční cestě jsme ještě zajeli na hrad Český Šternberk. Prohlídku jsme již nestihli (i když si nejsme jistí, zda bychom o ni měli zájem, vstupné bylo vyšší než v Sázavě), ale zato jsme ukořistili další razítko a turistickou vizitku:-))

Na závěr samozřejmě fotodokumentace z výletu:-) :

Sázava 1
Sázava 2
Sázava 3
Základy kostela sv. Kříže z 11. století.
Sázava 4
Klášter nevyhořel, takhle to vypadá, když prostě dojdou peníze.
Sázava 5
Sázava 6
Sázava 7
Sázava 8
Pokud na věži naleznete 6 těchto hvězdiček, splní se vám nejtajnější přání. Našla jsem 3, takže mám smůlu.
Sázava 9 Český Šternberk
Hrad Český Šternberk