Leden 3

Ta dnešní mládež….

Zajímalo by mě, zda vám také přijde, že dnešní děti jsou naprosto jiné než jsme byli my. A to prosím nejsem tak stará (alespoň si myslím, že nejsem tak stará). Všechno se mění hrozně rychle a já se asi nějak nestíhám vzpamatovávat.

Jednou z věcí která mi není jasná je to, na co potřebuje šestileté dítě mobilní telefon? Pokud dojíždí, je to ještě celkem pochopitelné (i když stejně – v šesti letech???) – prostě kdyby mu náhodou ujel autobus nebo vlak tak se doma nikdo nezblázní starostí. No a ti ostatní musí mít samozřejmě mobil aby se necítili méněcenní protože všichni ve třídě ho samozřejmě mají! Každopádně za mě snad ani mobily nebyly, nebo fakt nevím. Stačilo mi malé kapesné ze kterého se dala v nejhorším případě obětovat dvoukoruna a zavolalo se domů na pevnou linku.

Dnes mě zarazila další věc, vlastně me to vyprovokovalo k napsání tohoto článku. Pustila jsem si hry.cz a vybrala jednu z her – konkrétně šachy (prostě se mi vůbec nechce učit, takže zřejmě po neděli zešílím díky nervům). Několikrát jsem si v pohodě zahrála a při jedné hře se to stalo. Protihráč mě pozdravil na čemž nebylo nic divného. Zeptal se na věk – tak to už jsem si říkala, že nejsem na chatu, ale přesto jsem slušně odpověděla. Jemu bylo 14 let. Další otázkou už mě doslova zaskočil – prý jak to mám ráda a podobně (prostě nemám sílu jeho věty publikovat). Odepsala jsem, že se o těchto věcech odmítám bavit (opravdu jsem nebyla na chatu) a oznámila mu, že jsem si přišla zahrát šachy a nikoliv chatovat. Tak nějak to tomu "skrčkovi" na druhé straně bylo fuk a psal další oplzlosti které jsem ignorovala. Alespoň jsem ho porazila chacha. Ale jeho chování mi přišlo….no, nezvyklé. Přemýšlela jsem, co jsem dělala ve 14ti letech – možná jezdila s kočárkem a vozila panenku, co já vím, ale určitě jsem neseděla u internetu, nechlubila se tím, že jsem pod zákonem a nechrlila na o dost starší kluky oplzlosti.

Co se to stalo s dnešními dětmi? Jsem příliš saromódní nebo ony příliš moderní? Čte ještě někdo dětem pohádky na dobrou noc? A co si o tom myslíte vy?