Říjen 29

Chcete se vdát/ženit?Nedávno jsem uvažovala nad tím, zda má v dnešním světě ještě vůbec cenu, aby se lidé brali. Je svatba v přetechnizované době přežitkem?
Dnešní mladí lidé spolu čím dál tím více žijí takzvaně na psí knížku, brát se většinou ani nehodlají – takhle jim to prostě vyhovuje. Donutilo mě to proto k zamyšlení se nad výhodami a nevýhodami sňatku manželského oproti životu „na hromádce“ a naopak.
Co se týče manželství vede jako jeden z důvodů pořízení si dětí. Aby děti měly stejné příjmení jako otec s matkou. Dále mě pak napadá, že manžel vás nemůže jen tak opustit – je to možná trochu hnusné, na druhou stranu je to jakási pojistka. Navíc když máte děti a žijete spolu „jen tak“ může od vás partner kdykoliv odejít a nemusíte na děti nikdy vidět ani korunu. Pokud se vaše a partnerovy příjmy podstatě odlišují můžete využít jedinečnou možnost společného zdanění manželů. Přiznejme si to však naprosto otevřeně – toto zdanění se týká opravdu velice malého procenta obyvatel v naší republice.
Jaké jsou tedy výhody života „na psí knížku“? Pokud nemáte děti, je v tomto životě určitá svoboda – i když to, že vás může partner kdykoliv beze slova opustit (ne že by to v manželství nešlo, ale myslím, že je to složitější) považuji spíše za adrenalin. Lidé, co spolu takto žijí tvrdí, že nepotřebují papír na lásku – nabízí se otázka – je uzavření svazku manželského dostáním papíru na lásku?
Nechci, aby jste si mysleli že jsem proti žití na psí knížku zaujatá, myslím si, že je velice přínosné si to před svatbou spolu zkusit nanečisto. Přesto mi z mého pohledu na věc přijde svatba a „papír na lásku“ (kterou vám nikdo nikdy nezaručí) jako lepší řešení. Co si myslíte vy? Chtěli byste se v budoucnu oženit/vdát nebo dáváte přednost žití jen tak na psí knížku?