Říjen 21

Umíme být ještě vůbec tolerantní?Nedávno jsem jela domů vlakem ve kterém byly i děti s nějakými dospělými – zřejmě vedoucími. Ve vlaku neseděli sami, byla jsem tam já a další cestující. Asi jeli na nějakou pěveckou soutěž, protože během cesty trénovali a zpívali ostošest. Opravdu jim to moc šlo, zírali byste na ten čistý zpěv (sice se v tom nevyznám, protože nevlastním to, čemu se říká hudební sluch, ale i tak si myslím, že to bylo moc hezké). Problémem bylo, že tyto písně byly náboženské.
Mě osobně to nevadilo, ale hlavně jedna z cestujících neustále hudrovala a stěžovala si všem kolem. Prohlásila, že mají zpívat venku nebo v kostele a ne ve vlaku kde jsou lidi (zajímalo by mě, co se tím snažila naznačit, oni snad lidi nejsou?). Tvrdila, že nesnáší, když jí někdo vnucuje víru – cožpak zpěv ve vlaku někomu vnucuje náboženství?
Nejvíc mě ovšem dorazila tím, že si stěžovala průvodčí, která s tím nic neudělala. Nechápu, proč se nemohla zvednout a požádat někoho z vedoucích, zda by nemohli nacvičovat někde jinde, protože jí to obtěžuje. Myslím, že kdyby to udělala (místo toho věčného hudrování, čímž obtěžovala okolí – mě tedy určitě, docela mi cestu znechutila), tak by jí určitě skupina vyhověla. Navíc mě překvapilo, že si stěžovala zrovna důchodkyně, převážně u důchodců bych čekala spíše úsměv nad dětským zpěvem a navíc je dnes v republice (alespoň dle mého názoru) co se věřících týče více věřících důchodců. A nikdo z mladší generace se ve vlaku neozýval.
Zajímalo by mě, zda má třeba o Vánocích ona důchodkyně pocit, že jí rádia vnucují víru tím, když hrají vánoční koledy (to jsou přece také náboženské písničky). Kdyby seděl ve vlaku Rom a zpíval si své romské písně, vadilo by jí to také? Nic by jí tím přece nevnucoval. Co jsou podle důchodkyně normální písničky? Nebo by jí vadil jakýkoliv zpěv?
Jak jsem tak seděla v onom vlaku, měla jsem chuť na moje myšlenky důchodkyni upozornit. Zeptat se jí, proč si stěžuje všem kolem a žádá průvodčí aby s tím něco udělala místo toho, aby slušně požádala (přece se neustále oháněla tím, co dělají slušní lidé apod.) zda by nemohli přestat. Na nic z toho jsem se jí však nezeptala, ani jsem jí nic neřekla. Zvítězila nade mnou má výchova kterak se slušně chovat ke starým lidem. (Určitě by totiž pak řekla něco o dnešní mládeži a o tom, kterak se neumíme chovat…) Přičemž jsem měla zpočátku chuť se k oněm dětem přidat a zpívat s nimi, kdybych znala text.
Jsme tolerantní? Umíme slušně o něco požádat když se nám něco nelíbí nebo jen hudrujeme a vnucujeme svůj názor všem lidem kolem místo toho abychom se zvedli a někoho o něco slušně požádali? Jsou dnešní lidé tolerantní?
Co si o tom myslíte vy? Vadil by vám zpěv ve vlaku? Jste tolerantní? Když vám něco vadí, ozvete se slušně, nebo jen nadáváte pod vousy?
Já jen doufám, že taková nebudu až zestárnu…